Kulturværftet

:
december 2010

Kulturværftet i Helsingør er en sammensmeltning af det gamle værft og nybyggeri. Indgangspartiet er tydeligt og voluminøst med kig op til en af Hovedbibliotekets etager.

Langs arkaden i stueetagen er sammensmeltningen af det gamle værft og den nye ‘iklædning’ markant. Arkaden virker som et overdækket skibsdæk, hvorfra man kan nyde udsigten.

De rå konstruktioner af bl.a. jern og beton får værftet til at fremstå som en supertanker, der har lagt til kaj. Perforerede aluminiumsplader fra Kai Andersen A/S fungerer som solafskærmning på facadens glassejl vendt mod havnen.

Kulturværftets store scene har 521 knaldrøde fuldpolstrede klapsæder med armlæn.

Betonvæggene ned til toiletterne i bygning 13 har fået et mønster. Unicon har i alt leveret 4.500 kbm beton til Kulturværftet.

Kloden – en anderledes udformet reol – er placeret på øverste etage i Hovedbiblioteket på Kulturværftet.

Ubehandlede massive egeplanker er med til at sikre en gennemført rå stil. Woodfloor A/S har leveret trægulvene, der bl.a. ligger i biblioteket, hvorfra der er udsigt til Kronborg.

previous next

Kulturværftet har lagt til kaj

Som en stor supertanker byder Kulturværftet på en rå arkitektur, hvor historiske bygninger er blevet ført ind i nutiden og klædt i beton, stål og glas

Byggefakta

Kulturværftet
Allegade 2
3000 Helsingør
Danmark

Bygherre:
Helsingør Kommune
Totalrådgiver:
Aart Architects A/S, Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S
Andre aktører:
Jeppe Aagaard Andersen
Areal:
13000 kvm.
Byggesum: 
304 mio. kr.

10.10.10. var datoen, hvor Helsingør Kommune havde valgt at søsætte Kulturværftet og i den forbindelse havde inviteret offentligheden indenfor. Dog var det nye kulturskib slet ikke klar til afgang, og det bar værftet tydeligt præg af. Forsinkelser pga. bl.a. en vandskade, forårsaget af sommerens kraftige regnbyger har gjort, at Kulturværftet ikke kunne stå 100 pct. klart til den urokkelige dato. Faktisk langtfra, og derfor var der flere ‘vagter’ placeret rundt på skibet, bl.a. foran den store scene og den lille scene, hvor der arbejdes på højtryk, da værftet allerede er klar med koncertkalender kort tid efter åbningen – ja faktisk dagen efter.

Synligt vartegn

Det 13.000 kvm store Kulturværftet ligger til kaj på havnefronten, og er på den måde et synligt kulturelt vartegn for byen – dog ikke nævneværdigt synligt på åbningsdagen, da adskillige containere blokerede for synet. Ingen tvivl om, at værftet stadig er en aktiv byggeplads – og at det nok også bliver det et pænt stykke ind i det nye år, hvis man også skal have den udendørs plads foran værftet brugbart. Men det er blot visuel ‘støj’, der forsvinder i takt med, at Kulturværftet bliver helt færdigt – og mon ikke værftet bliver en historisk bygning a la sin nabo – Kronborg Slot. I hvert fald er to af byens mastodonter samlet inden for gåafstand med hver deres tidsalder – og materialer.

Glassejl

Kulturværftets facade har sit helt eget liv. Indgangen er markant og voluminøs med et glasudhæng. Langs facaden mod havnen springer facaden i form af glassejl, der trækker ud af bygningen. Facaden er opbygget af en facetteret klimaskærm og en tagstruktur i glas og stål, der omslutter de eksisterende værftsbygninger, der herved berøres minimalt og bevares som en historisk kerne i det nye byggeri. Kai Andersen A/S har stået for lukningsentreprisen, udover glas- og aluminiumsfacader omfatter denne tagdækning, udvendig solafskærmning samt indvendig mørklægning

- Geometrien er kompleks med mange specielle vinkler, hvilket har været en udfordring, og de fleste løsninger til Kulturværftet er udviklet specielt, fortæller Michael Hesselbjerg Ramussen fra Kai Andersen A/S.

Firmaet har i alt leveret og monteret 3.500 kvm glas, 900 kvm solafskærmning i rå aluminiumsplader med 30 mm huller skruet på aluminiumsrammer, der atter er skruet fast på byggeriet. På de lukkede plader, som udgør 600 kvm ligeledes i rå aluminium, har man bibeholdt samme mønster som de perforerede plader. Pladerne på de lukkede flader er klæbet til underlaget, så risikoen for spændinger i pladerne reduceres.

Arkitekterne Aart a/s, der har tegnet Kulturværftet, oplyser, at den samlede facadestruktur skaber en klar identitet i moderne arkitektsprog, som kendetegner Kulturværftet og på én gang både kontrasterer og reflekterer de eksisterende bygninger og området omkring. Det har da også været et kriterium, at dele af det gamle værft skal indgå som genkendelige i det nye Kulturværft.

Råt look

Så snart man træder ind, får man fornemmelsen af at være om bord på en supertanker. Her er råt. Meget råt. Betongulve, vægge, trapper samt ståltrapper og farver i hvid, sort og betongrå som de gennemgående farver. Og naturligvis bærer det hele også præg af, at det så langt fra er færdigt.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2010 nr. 5

Domicil

C. Reinhardt

Hjertet i centrum

Forskningscenter

Center for Protein Research

Proteinforskning i fleksible rammer

Domicil

Danva

Domicil i vandets tegn

Sport

Ejby Aktivtetscenter

Fra bedaget hal til moderne aktivitetscenter

Domicil

EnergiMidt

Klædt i dynamisk solcellearkitektur

Domicil

Eurowind Energy

Vinddomicil med vinger

Skole

Frederiksborg Gymnasium & Hf

Kunsten rykker i nye lokaler

Domicil

Gentofte Skøjtehaller

Arkitektur i minusgrader

Sport

Jyske Bank Boxen

En venue, der vil noget

Skole

Kirkebakkeskolen

Når folk og rum følges ad

Kulturcenter

Kulturværftet

Kulturværftet har lagt til kaj

Domicil

Lemvigh-Müller

Eminencen i Herlev

Sport

Lyseng Idrætscenter

Rustik multihal med orange skær

Transportcenter

MAN Last & Bus

Tysk grundighed med dansk effektivitet

Bolig og kontor

MunkePorten

Facadekunst i Hillerød

Sport

Nordkraft, DGI

Fra rå industri til moderne idrætsmekka

Pengeinstitut

Nykredit Roskilde

Finanshus med højt til loftet

Hospital

OUH Patienthotel

Plads til patienterne

Kulturcenter

Skuespilhuset

Teatrets hus. Version 5