Nykredit Roskilde
Københavnsvej 45-47
4000
Roskilde
Danmark
Som en kæmpeterning ligger Nykredits nye domicil centralt placeret i centrum af Roskilde. Nærmeste nabo er det store indkøbscenter Ro’s Torv og den stærkt trafikerede Københavnsvej. Et område, der signaliserer travlhed, effektivitet og styr på tingene. Samtidig også et signalement, der kunne passe rigtig godt på finanshuset Nykredit. For bygherren, Nordicom, var det magtpåliggende at bygge et markant og iøjnefaldende hus, der kunne markere sig i sin egen ret.
Det nye domicil signalerer først og fremmest ro og soliditet, som det ligger solidt placeret med sin næsten kubistiske form. De store vinduespartier, der som bånd ligger om husets tre etager, bryder murværkets ensartethed. Kun på bagsiden af huset, eller rettere, den side af huset, der vender væk fra Københavnsvej og ud mod det store parkeringsareal, der ligger mellem domicilet og det monumentale Ro’s Torv, brydes det ensartede præg. Her ses et trappetårn, der er placeret som en enorm ‘stærekasse’ på bygningen.
Da byggeriet blev projekteret var der en diskussion mellem bygherren, Nordicom, og lejeren, Nykredit om, hvorvidt hovedindgangen skulle placeres ud mod Københavnsvej eller ud mod det store parkeringsareal på modsatte side, i erkendelse af, at hovedparten af husets gæster vil ankomme hertil i bil. Det endte med, at hovedindgangen blev placeret ud mod Københavnsvej.
Når man træder indenfor i huset via hovedindgangen, bliver man både overrasket og imponeret. Giver bygningen et neutralt og diskret indtryk udefra, så bortvejres det fuldstændig indendørs. Her er det lykkedes at skabe indtrykket af et lyst og åbent kontorlandskab, desuagtet, at det fordeler sig over tre etager. Et flot resultat af samarbejdet mellem primært Nykredit og totalentreprenøren, BB Byg A/S fra Gadstrup, der også har været arkitekt på projektet.
Den væsentligste årsag til det imponerende førstehåndsindtryk er den store hovedtrappe, der er placeret midt i huset. Med et indtryk af enkelhed og soliditet forekommer det, at trappen medvirker til at brede hele huset ud for den nyankomne og give indtrykket af fuldt overblik.
Når man bevæger sig gennem huset og op på de enkelte etager, får man den anden forklaring på det påfaldende åbne indtryk huset giver. Nemlig den konsekvente brug af glasvægge som rumdelere på alle tre etager. I samspil med de mange og store vinduer, kan dagslyset næsten uhindret nå ind i huset og bidrage til det lyse og åbne indtryk. For det er først ved nærmere eftersyn, man opdager, at helt så åbent er huset trods alt heller ikke. De enkelte etager er indrettet i større og mindre enheder, lige fra store mødelokaler til mindre kontorenheder.
Den systematiske anvendelse af glasvægge bidrager således til, at indtrykket af et åbent hus bevares, samtidig med, at medarbejderne kan indrette sig så nogenlunde ugenert i de enkelte kontorer og ikke mindst mødelokaler, hvor man kan tale frit om private forhold med de besøgende kunder.
For Nykredit har det været magtpåliggende at skabe en god ramme om, hvad der skal være arbejdsplads for mange mennesker. Et godt arbejdsmiljø har således haft den optimale prioritet.
De mange glasvægge og rumdelere er resultat af et solidt og dygtigt udført stykke arbejde af medarbejderne i tømrervirksomheden Intern A/S fra Holte. Dermed er det slået fast, at snedker-/tømrerarbejde ikke kun omfatter arbejde med træ, men i lige så høj grad med glas.