Plaza

:
juni 2016
Plaza - Østtårnet

Ejendomsselskabet Calum A/S er bygherre på Plazas Østtårn, hvor de nedre etager er forbeholdt parkering og erhverv, mens resten af tårnet rummer 31 eksklusive ejerlejligheder.

Plaza - Kontorer og ungdomsboliger

Ved siden af Østtårnet er Nørresundby Boligselskab næsten færdig med at opføre den resterende del af Plaza, der indrettes til kontorer og 84 ungdomsboliger.

Plaza - Fjordudsigten

Lejlighederne i Østtårnet er designet, så beboerne får maksimal glæde af udsigten over Limfjorden.

previous next

Nyt tårn på Aalborgs skyline

Trods udfordringer undervejs i byggeprocessen lever Østtårnet i Aalborgs nye Plaza-kompleks op til den unikke beliggenhed

Byggefakta

Plaza
Strandvejen/Toldbodgade/Limfjordsbroen
9000 Aalborg
Danmark

Bygherre:
Calum Ejendomsselskab A/S, Nørresundby Boligselskab
Bygherrerådgiver:
Kim Utzon Arkitekter A/S
Totalrådgiver:
HP Byg A/S
Arkitekt:
Arkitektfirmaet Kjaer & Richter A/S, Kim Utzon Arkitekter A/S
Ingeniør:
Svend Poulsen A/S
Andre aktører:
Kingo Karlsen A/S, Thisted-Fjerritslev Cementvarefabrik A/S
Areal:
13500 kvm.
Byggesum: 
135 mio. kr.
Byggeperiode:
oktober 2014 - august 2016

Intet er, hvad det har været på Aalborg Havn. I takt med at skibstrafikken er flyttet ud til de nye havnearealer i Aalborg Øst, har de gamle kajstrækninger undergået en forvandling, der nu nærmer sig sin afslutning. Kraner, siloer og pakhuse er blevet erstattet af bolig­er, kontorer og kulturinstitutioner.

Den nye arkitektur på havnearealerne bevæger sig i alle retninger. Hvert hus sin stil. Til gengæld er det en fællesnævner, at mange af husene er højere end de fem etager, der hidtil har været normen i Aalborg. Dermed har byen fået en helt ny skyline.

Sidste nye skud på denne skyline er det ti etagers Østtårn i det nye Plaza-kompleks, der ligger umiddelbart øst for Limfjordsbroens landing på Aalborg-siden af fjorden. Det er en helt unik placering, og ambitionerne med byggeriet har da også været tårnhøje hos bygherren, ejendomsudvikleren Calum A/S.

Arkitekt Kim Utzon tegnede det oprindelige projekt, der løb ind i flere udfordringer undervejs, og Arkitektfirmaet Kjaer & Richter har tegnet det tilpassede byggeri, der imødekommer lokalplanen og reducerer de samlede omkostninger.

Plazas Østtårn rummer 31 eksklusive ejerlejligheder samt kontorlokaler og parkeringsanlæg i de nederste etager. Det er udført i et moderne formsprog med hvide, pudsede facader og med kvalitetsmaterialer hele vejen igennem. Egetræslamelparket i alle lejlighed­erne og Epoca Knit ect350 fra Egetæpper i kontorerne.

Med sin helt centrale beliggenhed i byen bliver Plaza et byggeri, som mange aalborgensere skal forholde sig til dagligt. Uanset om de bevæger sig nord-syd eller øst-vest gennem byen. Det synes arkitekturen at kunne holde til. Det elegante hvide tårn med de store terrasser er blevet et spændende modspil til arkitekt Jacob Blegvads 15-etagers, stramt udformede Kollektivhus fra 1956 umiddelbart vest for brolandingen. Østtårnet ligner allerede et markant fikspunkt på Aalborgs nye skyline, der nu er ved at tage endelig form.

Nænsom nedrivning

Plaza er opført på grunden, hvor Aalborg Havns tidligere administrationsbygning lå. Nedrivningen er udført af Kingo Karlsen A/S, og det var en opgave, der krævede, at firmaet spillede på alle dets faglige tangenter.

– Det var en nedbrydning med udfordringer. Vi er midt i Aalborg i et kompakt bebygget område med tæt trafik og mange mennesker. Så der har været tale om en nænsom nedrivning, hvor vi har måttet tage vores forholdsregler, fortæller entrepriseleder Casper Skov Jakobsen fra Kingo Karlsen.

Han henviser bl.a. til, at den eksisterende bygning lå tæt på offentlig vej og havde kælder ud til vejen.

– Hvis vi tog for meget af soklen, var der en risiko for, at vejen skred. Derfor måtte vi først afstive og derefter pille nænsomt ned. På samme måde var bygningens højde en udfordring. Vi skulle sikre, at den ikke væltede, så der var brug for en kontrolleret nedrivning. Den foretog vi med en gravemaskine med en erfaren fører. Endelig fangede et hegn omkring grunden eventuelle brokker fra nedbrydningen, forklarer Casper Skov Jakobsen.

Miljømæssige hensyn

Inden selve nedrivningen gik i gang, havde Kingo Karlsen gennemført en stor miljøsanering af bygningen. Her viste det sig bl.a., at tilstedeværelsen af forurenet maling var betydelig mere omfattende end forventet.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2016 nr. 3

Hospital

Det Nye Universitetshospital (DNU), S2

Markant og central bygning i Det Nye Universitetshospital

Hotel og konference

Glostrup Park Hotel

Hotel med ekspressivt kobbertag

Bolig

Havhuset, Strandlodden 3

Havhus med skyline

Kontorhus

Jyske Bank-kontorhus

Kubisk, fleksibel kontorbygning

Ungdomsbolig

Kousgaards Plads Ungdomsboliger

Svævende ungdomsboliger med fem facader

Bolig

Krøyers Plads, etape 2

Om at bo midt i historien

Plejecenter og genoptræning

Lions Park Birkerød

Lions brøler højt i Birkerød

Produktionsanlæg

Løgumkloster Fjernvarme

Varmeværk med dynamisk facade

Bolig og kontor

Plaza

Nyt tårn på Aalborgs skyline

Hospital

Regionshospitalet Randers

Sammenbygning med røde tegl

Bolig

Robinielunden

Modulære lavenergiboliger

Produktionsanlæg

Scanflavour

Dynamisk fabriksbyggeri i stor skala

Bolig

Skibbroen

En plads ved kajen

Offentlige kontorer

Syd- og Sønderjyllands Politi

Ordensmagten har fået ordnede forhold

Bolig

Teglværksbyen, etape 1

Teglværksbyen – en selvstændig kanalby på Teglholmen

Kontorhus

Turbinehuset

Storbyens kontorkollektiv