Jyske Bank-kontorhus
Stagehøjvej
8600
Silkeborg
Danmark
Jyske Banks nye kontorhus er opført på en grund med en helt særlig historie. Grunden er nemlig en del af Neckelmann-grunden, der tidligere rummede Silkeborgs største arbejdsplads, der beskæftigede sig med at farve tekstiler. Virksomheden flyttede produktionen til udlandet, mens arealerne blev opkøbt af Nordicom, der havde store planer for området. De blev dog lagt i mølposen grundet finanskrise og lokalmodstand.
Forrige år købte Jyske Bank 72.000 kvm af disse arealer, og det er en del af disse, der nu anvendes til det nye kontorhus, der således har mulighed for kommende udvidelser, hvis det skulle komme dertil. Bygningen huser hovedsagelig omkring 300 it-folk fra den fælles datacentral Bankdata, og samtidig er der flyttet nogle supportfunktioner over i det nye byggeri, grundet vokseværk i hovedsædet.
Der er ikke tale om et domicil, men snarere et company house, hvor andre af Jyske Banks afdelinger og datterselskaber lejer sig ind.
Bygningen fremstår nøgtern og rustik i et kubisk udtryk, men halvt svævende, da en del af bygningen hviler på søjler og fremskudte glasfacader, og selv indgangspartiet er monumentalt imposant, indrammet med en udkragning i metal fra bund og næsten til top på bygningen, der rummer store glaspartier, kombineret med rustfarvede stålplader i et kunstnerisk, ornamenteret udtryk. Samme udtryk i mindre skala går igen ved bygningens vinduesbånd, hvor det symmetriske udtryk brydes af stålindrammede vinduer i andet format.
Byggeriet er opført som et elementbyggeri i beton. Med huldæk, der spænder 15,5 m fra facade til facade, er der sikret et fleksibelt byggeri, både i forhold til de nuværende indretningsmuligheder, men også i forhold til en evt. fremtidig ombygning – overalt i bygningen er der en frihøjde på min. 2,70 m. Alt i vægge, huldæk, bjælker og søjler er leveret af Contiga Tinglev A/S.
I midten af kontorlængerne er der etableret servicekerner med skakte og fællesfaciliteter som toiletter, garderobe og møderum, og bygningen er overordnet disponeret således, at der er mulighed for varierende størrelse på kontorområder. Med et centralt placeret fordelingsrum fungerer afsnittene optimalt uafhængigt af hinanden. Indretningen er disponeret med både celle- og storrumskontorer, men her er der ligeledes mulighed for omdisponering.
Alle arbejdspladser er placeret langs velbelyste facadearealer, og facaden udføres med stor åbningsgrad i form af høje vinduer, der sidder i en jævn rytme, således at der skabes gode dagslysforhold for alle arbejdspladser.
De store vinduespartier i forbindelse med hovedtrappen gør, at der bliver trukket dagslys ned igennem bygningen og dermed skaber nogle lyse, attraktive opholdszoner i forbindelse med foyer og ankomst.
Den grønne funktion udfoldes tillige inde i huset, takket være planteløsninger fra Jydsk Planteservice A/S. Der er således anvendt plantekummer i samspil med vinduesrammerne i cortenstål, ligesom der er anvendt buttede krukker i matsort inden døre. Desuden er bygningen blevet forsynet med planter og mindre træer fra receptionsområdet til og med bygningens atriumgård. Ifølge Mette Offersen fra Jydsk Planteservice A/S er der bevidst valgt en grøn linje, der udtrykker et nordisk look.