Kousgaards Plads Ungdomsboliger
Kousgaards Plads 4
7400
Herning
Danmark
De 72 ens ungdomsboliger på Kousgaards Plads ligger så centralt, at de er placeret over terræn. Bygningen er udformet som en langstrakt treetagersbygning på søjler, hvorved bygningen optager minimalt areal på fladen, der i forvejen blev anvendt til parkering. I forbindelse med byggeriet er der blevet etableret en parkeringskælder, der er knyttet sammen med en eksisterende parkeringskælder ved siden af.
Ungdomsboligerne ligger meget bynært ved siden af DGI Huset og tæt på togstationen, gågaden og biblioteket. I Nørregade, tæt på Kousgaards Plads, ligger en anden afdeling af Fruehøjgaards ungdomsboliger. De to ungdomsboligbebyggelser deler vaskeri, multirum og depotrum – alt sammen i Nørregade. Ud over at være en populær og arkitektonisk markant boligbebyggelse er ungdomsboligerne på Kousgaards Plads også præcertificeret som DGNB-bebyggelse.
Den næsten svævende bebyggelse er fint indpasset på stedet, hvor den først og fremmest giver modspil til DGI Huset, som bryder med stedets skala, men samtidig er et vigtigt samlingspunkt med tilhørende pladsdannelse og udendørs idrætsaktiviteter. DGI Huset er opført i hvide betonelementer med fine farveindslag. Ungdomsboligerne er ligeledes i hvide elementer med altaner mod syd, og beboerne kan her manuelt køre en udvendig solafskærmning ned – disse solafskærmninger er åbne for gennemkig indefra og i forskellige grønne toner, der giver facaden et varieret præg.
Den langstrakte bygning er knækket på midten, hvorved den opleves mindre stram og giver lidt afstand til DGI Huset. Søjlerne under bygningen er centralt placeret og udformet, så de er slankest ved jorden. De står i grå beton og løsriver sig derfra fra bygningen og understreger det svævende præg. Undersiden af bygningen er meget fint udformet med hvide plader i et forbandt af trekanter med lysstriber, der giver et urbant og trygt byrum om aftenen. Facaden under bygningen er formet, så den understøtter idéen om den svævende bygning. Undervejs i opførelsen af boligerne har Helge Frandsen A/S leveret en arbejdsplatform, som blev placeret hen over nedkørslen til parkeringskælderen. Derved kunne håndværkerne arbejde med underbeklædningen af bygningen uden at genere bilisterne.
Arkitekt Peter Iversen fra Årstiderne Arkitekter i Herning fortæller, at det har været en spændende proces at indpasse de 72 boliger i den bymæssige sammenhæng. At bygningen giver plads til kørsel og parkering under bygningskroppen, har også betydet, at beboerne i villakvarteret bag fortsat har et kig til byen under ungdomsboligerne, og ungdomsboligerne ikke opleves som en mur, der afskærer kvarteret bag. Altså er det på en gang lykkedes at skabe nogle gode boliger, endda med udsigt, og bidrage positivt til gaderummet omkring.
Hos Årstiderne Arkitekter har Henriette Falk Olesen været ansvarlig for byggeriets DGNB-certificering. Byggeriet har været en del af pilotfasen for udarbejdelsen af kriterier for rækkehuse og etageejendomme og er en af de første boligejendomme i Midtjylland, som er på vej til at opnå DGNB-certificeringen (sølv).
Der er ikke udført særlige elementer for at opnå certificeringen. Fruehøjgaard stillede nogle krav i konkurrencefasen, som rådgiverteamet betragtede som ideelt for en DGNB-certificering, og derudover er certificeringen opnået ved godt fagligt samarbejde på tværs i rådgiverteamet.