Amerika Have
Amerika Plads 4, 21, 23, 25
2100
København Ø
Danmark
I Frihavnen, lige vest for Langelinie – der, hvor postnummeret stadig hedder 2100 København Ø – ligger det attraktive kvarter omkring Amerika Plads, der med boligbyggeriet Amerika Have nu er ved at være færdigudviklet. Byggeriet, som rummer 121 eksklusive ejerlejligheder på to-fem værelser, udgør sin egen lille karré med fire længer i fem-seks etager og et boligtårn på 13 etager.
– Projektet er udviklet i et samarbejde mellem AP Pension, By & Havn og os, hvor vi står som udførende på vegne af de øvrige ejere. Vi har stået for den praktiske udførelse, herunder har vi haft ansvar for projektering, myndighedskontakt, byggestyring og salg – og i det hele taget projektets fremdrift – forklarer direktør for TK Development A/S Robert Andersen.
– I 2001 dannede vi Danlink Udvikling sammen med By & Havn og lavede en aftale, der muliggjorde udviklingen af 150.000 etagekvadratmeter i området omkring Amerika Plads. Nogle projekter, som kobbertårnet, har vi lavet sammen med By & Havn, andre projekter har vi stået for alene, og atter andre er solgt videre til tredjepart. Nu, hvor de to sidste byggefelter er ved at være færdige, kan man tydeligt se helheden og den arkitektoniske grundidé omkring en fortættet bebyggelse med meget forskelligartede byggerier, arkitektur og materialer. Den overordnede hovedidé er udviklet af den hollandske arkitekt Adrian Geuze fra West 8, og alle projekterne har været forbi ham, siger Robert Andersen.
– Baseret på analyser, som EDC Projektsalg hjalp os med, fandt vi ud af, at vi skulle lave et miks af lejligheder, som kunne appellere bredt, lige fra små forældrekøbslejligheder til fire-femværelseslejligheder, der bl.a. tiltrækker de udenlandske købere, der arbejder hos FN Byen og Maersk i nærheden. Lejlighederne købes også af børnefamilier og folk fra Østerbro og nordfra, men de er typisk ikke førstegangskøbere, forklarer Robert Andersen.
– Vi har siddet med i samtlige projekteringsmøder med arkitekter, ingeniører og bistået af EDC, og vi var faktisk langt med projektet, inden vi fik koblet en totalentreprenør på. På alle projekterne herude har vi også haft en tæt dialog med kommunen, der naturligt har interesseret sig meget for, at alle byggerierne lever op til den oprindelige masterplan, siger Robert Andersen.
– Et af de vigtige elementer ved byggeriet er de ekstraordinært store altaner. Det er et kvalitetselement i sig selv, og for at få dem så store, er facaderne en række steder trukket tilbage. Både ud- og indvendigt har vi satset på kvalitetsmaterialer og -løsninger – der er eksempelvis gulvvarme overalt, som er støbt ned i undergulvene, Svanekøkkener med hårde hvidevarer fra Miele og plankegulve med flere valgmuligheder, fortæller projektchef Arne Graae Jensen fra TK Development.
– De to sidste byggefelter skulle ifølge Adrian Geuzes plan udtrykke noget forskelligt. Kontorhuset mod nord skulle være mere maskulint, mens vores boligbyggeri skulle have et mere feminint udtryk med runde hjørner og varmere materialer. Det mål har vi forfulgt, samtidig med at vi gerne ville skabe et hus, som låser sig fast til pladsen og derved får den lukket og defineret, siger partner i Vilhelm Lauritzen Arkitekter, Torsten Stephensen.