Lottrupgården, CeresByen

:
juni 2017
Lottrupgården, CeresByen - skyline

Lottrupgårdens dramatiske skyline skaber karakter og variation i bybilledet, og “skydeskårene” giver beboerne et kig ud fra den lyse gårdside.

Lottrupgården, CeresByen - altaner

Altanerne er placeret forskudt i et rytmisk zigzagmønster, som sammen med det luftige design leder tankerne hen på New Yorks kendte brandtrapper i de eftertragtede senindustrielle bykvarterer.

Lottrupgården, CeresByen - krydsforbandt

Kontrasten mellem Lottrupgårdens lyse inderside og mørke yderside fremhæves og flettes sammen af et karakteristisk, smukt krydsforbandt.

previous next

Kompakt, urban boligkarré med levende profil 

Karakteristisk for det nye, aarhusianske boligkompleks, Lottrupgården, er varierede taghøjde, profilerede altaner, samt krydsforbandtet mellem den lyse gårdside og den mørke farve i teglen mod gaden

Byggefakta

Lottrupgården, CeresByen
Silkeborgvej 5-7
8000 Aarhus C
Danmark

Bygherre:
A. Enggaard A/S, Pensionskassernes Administration A/S
Arkitekt:
Rambøll Danmark A/S
Totalentreprenør:
A. Enggaard A/S
Ingeniør:
Ingeniørfirmaet Viggo Madsen A/S, Spangenberg & Madsen A/S
Andre aktører:
Contiga Tinglev A/S
Areal:
9300 kvm.
Byggesum: 
110 mio. kr.
Byggeperiode:
september 2015 - juni 2017

Det storstilede projekt CeresByen i Aarhus er som bydel med til at flette storbyen sammen med sin centrale beliggenhed og altomfattende, levende miljø. Der er et senindustrielt præg og lidt New York over den nyopførte boligkarré, Lottrupgården, som på samme tid udgør en moderne og tidløs del af helheden i CeresByen.

Raffineret storbyudtryk

Lottrupgården er tegnet af Sahl Arkitekter, som nu er en del af Rambøll. Arkitekt og kreativ chef Per Damgaard-Sørensen fortæller:

– Det er et byggeri, som vil få en lang levetid. Det har en tidløs karakter, som medvirker til at binde midtbyen sammen, og dens urbane kompakthed og centrale placering tiltaler målgrupper i alle aldre og er attraktivt for f.eks. familier og singler, der deler en lejlighed. Her er lejligheder fra et til fire værelser, flest to- og treværelsers, alle med et råt og storbyagtigt udtryk, f.eks. er her rå og individuelt prægede betonvægge i både lejligheder og opgange. Det er på flere måder et klassisk opgangshus med indgang fra gaden og gården. Et boligkompleks som Lottrupgården tiltrækker folk, som sætter pris på at bo tæt i midtbyen, hvor der foregår en masse, og hvor der er nem adgang til en lang række faciliteter i et aktivt liv.

– Teglfacaderne har et raffineret udtryk med mange fine detaljer, med en lys, gul side ind mod gården, og en mørk, rødbrun side ud mod gaden. I hjørnerne er lavet et utrolig smukt forbandt, som både fletter sammen og fremhæver kontrasten. Nogle vinduer ligger glat mod muren, mens andre er trukket tilbage i forskellige dybder med reliefvirkning, som sammen med flotte, murede stik over vinduerne skaber variation. De luftige stålaltaner er udformet og anbragt forskudt i et særligt, rytmisk zigzag-mønster, som leder tankerne hen på New Yorks industrielt prægede, tætte storby-boligkarréer f.eks. det nu meget kulturelle Williamsburg-kvarter. Vindues- og altanrammer har en flaskegrøn farve med reference til den gamle Ceres-grund. Også den gule tegl, krydsforbandtet og de murede stik har reference til de smukke, gamle bygninger, som Ceres er kendt for. Den rødbrune tegl mod gaden har hentet inspiration fra New Yorks attraktive bydele.

– Når man betragter boligkarréen udefra, kan den næsten lede tankerne hen på et æble, som nogen har bidt af. Kompaktheden, den lyse inderside og mørke yderside, og ikke mindst de markante etagespring mellem to og otte etager, udgør visuelt nærmest en slags skydeskår. Det giver stor variation og en meget levende tagprofil, hvor bygningernes forskellige højder og silhouetter trækker himmelrummet ned i gården.

– Byggeriet fremtræder arkitektonisk kraftfuldt og er udført med respekt for bydelens historie, samtidig med at man har gjort sig visionære tanker om kvarterets funktionalitet og fremtid som en levende, kulturel og fremsynet bydel.

– Da Ceres-bryggeriet blev etableret på grunden i 1856, lå det faktisk uden for selve byen, men i dag udgør området et vigtigt byudviklingsområde lige midt i Aarhus by, hvor man finder alt, hvad man har brug for, lige ved hånden. Her er bl.a. uddannelses-, shopping-, og transportmuligheder lige uden for døren, og Lottrupgården ligger lige på grænsen til den grønne ådal med fortrinlige muligheder for rekreation og motion. Strand og skov ligger blot en cykeltur herfra. Førhen lå Ceres-grunden som en adskillende kile i byen, men sammen med udviklingen af godsbanearealerne medvirker den nu tværtimod til at skabe helt nye forbindelser og sammenhænge i midtbyen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2017 nr. 3

Bolig

Amerika Have

Amerika Plads har kastet anker

Forskningscenter

Arla Innovation Centre

Mødet mellem natur og tanke

Domicil

Axel Towers

Det runde Danmark

Butikscenter

Bauhaus, Valby

Selvbyggertemplet i Valby

Børneinstitution

Børnebyen Vandværket, bygning B

En lille landsby for børn midt i byen

Bolig

Frederikskaj 2

Sydhavnens nye skønhed

Skole

Katrinedals Skole

Skolen som campus

Bolig

Kubehusene

Byggeklodser supersize

Bolig

Lottrupgården, CeresByen

Kompakt, urban boligkarré med levende profil 

Domicil

Nordea A/S

Nordea City

Bolig

Nordre Havnepromenade

Luksuslejligheder stævner ud i fjorden

Bolig

Ternevænget

Lavt boligbyggeri med lebensraum

Museum

Tirpitz

Under sandet

Bolig

Valdemarsgade/Sonnesgade

Fleksible bylejligheder med udsigt

Boliger

Østerbro Brygge, etape 2

Fra hashklub til grønt brokvarter