Arenakvarteret
Robert Jacobsens Vej 17a
2300
København S
Danmark
Et af kodeordene i Københavns nye Arenakvarter i Ørestad Syd er variation – både i karakteren af de forskellige byrum, og ikke mindst i de funktioner som området kommer til at huse. Kvarteret kommer til at rumme i alt ca. 270.000 etagekvadratmeter boliger, institutioner og erhverv med tyngdepunktet i den kæmpestore Royal Arena og den nærliggende isskøjtehal.
Et centralt element i kvarteret er den nord-sydgående kanalgade. De to institutioner med specialboliger til henholdsvis sindslidende og borgere med multihandicap ligger ud til kanalen og er tegnet af AI Arkitekter & Ingeniører, der også har været totalrådgiver på projekterne. Byggerierne har Boligselskabet AKB København v/KAB som bygherre og Socialforvaltningen i Københavns Kommune som lejer.
– Det har været en lang proces med en høj grad af brugerinddragelse, og vi har haft ca. 15 byggeudvalgsmøder på hvert af projekterne. Der ligger en meget stram lokalplan, der angiver kvadratiske byggefelter på 17 × 17 meter, og det har været en stor udfordring at indpasse det ønskede antal boliger i bygningerne, da der er mange krav til udformningen og størrelsen på den type plejeboliger, fortæller Bente Clemmensen fra AI, der har været sagsarkitekt på boligerne til sindslidende og sidenhen tilsynsførende på selve byggeriet af de to projekter.
Den ni etager høje bygning i rødbrune, blødstrøgne tegl fylder to kvadratiske byggefelter, der er let forskudt i forhold til hinanden og rummer 50 boliger på 62-64 kvm brutto samt fællesfaciliteter. Der er fuld kælder under bygningen, som bruges til depotrum for beboerne og diverse sekundære faciliteter.
I lokalplanen er der lagt op til, at bygningen skal virke åben og med en varieret facade ud mod Kanalgaden. Derfor er alle fællesfaciliteter placeret i stueetagen og på første sal. Et stort indhak i facaden danner en beskyttet terrasse ud for husets café, hvor der også er adgang til gårdhaven mod øst. Rummene er gennemlyste og fletter sig sammen via store, runde vinduer, så beboerne får lyst til at deltage eller bare være til stede.
– Vi har også en ”hule” til brætspil, vi har et rum til pc-undervisning, og så har vi et malerværksted med direkte udgang til et overdækket uderum ud mod haven på bygningens bagside – der er mange af beboerne, der maler, forklarer Bente Clemmensen.
Førstesalen rummer en stor fælles spisestue, et storkøkken, hvor alle beboernes måltider produceres, samtalerum og kontorer og faciliteter til personalet. De øvrige etager er udlagt til boliger, otte på hver etage omkring en central gang.
– En vigtig faktor igennem hele planlægningen af byggeriet har været sikkerheden – både for personalet og beboerne imellem, forklarer Bente Clemmensen.