VUC Syd, Aabenraa

:
december 2017
VUC Syd - Glødelampen

Indenfor på Glødelampen, som VUC Syd i Aabenraa kaldes i daglig tale, opleves en stor transparens og funktionalitet, samt fine detaljer, der kobler modernitet og stedets historie sammen.

VUC Syd – arbejdsplads

Mellemrummet mellem glødelampefabrikkens bevarede ydervæg og den nye tilbygning er udnyttet med glasbokse, der skyder sig ud og tilbyder afskærmet plads til f.eks. gruppearbejde.

VUC Syd - facade

Den nye tilbygning fremstår ud mod byparken som et stramt komponeret teglvolumen, der bliver gjort levende af mønstermurværk og varierede åbninger. (Foto: Zeni Arkitekter)

previous next

Mættet tegltekstur og markante udskæringer

VUC Syd i Aabenraa har med en udvidelse på en tidligere glødelampefabriksgrund fået en karakterfuld tilbygning

Byggefakta

VUC Syd
Nygade 20
6200 Aabenraa
Danmark

Bygherre:
VUC Syd
Arkitekt:
Zeni arkitekter A/S
Hovedentreprenør:
Bo Michelsen A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Areal:
6500 kvm.
Byggesum: 
85 mio. kr.
Byggeperiode:
april 2016 - oktober 2017

Det er VUC Syd’s visioner om undervisningsmetoder, som har dannet udgangspunkt for moderniseringen af den eksisterende skolebygning fra 1959, samt for den markante udvidelse mod nord på den grund, hvor der tidligere lå en gammel glødelampefabrik. Sammen udgør de en helt ny og materialemættet helhed, hvor pladsen indenfor er optimalt struktureret, med topmoderne indretning. Historien om den gamle glødelampefabrik er videreført, dels gennem en bevarelse af den historiske øst-facade, dels i skolens navn, ”Glødelampen”.

Rige materialer og mønstre

En opgave som denne er så at sige lidt af et slaraffenland for arkitekter, mener arkitekt MAA og partner Torben Engsig Svan Sørensen hos Zeni Arkitekter A/S og forklarer:

– Det er lykkedes at skabe liv og identitet i en interessant sammenkobling af både den eksisterende skolebygning og den historiske industribygning, hvor mange fine detaljer går igen på kreativ vis og fletter nyt og gammelt sammen. Zeni Arkitekter har stået for tegning af ud- og tilbygningen af VUC Syd, som nu har 6.500 velgennemtænkte kvm til rådighed præget af stor transparens indenfor og en bred vifte af dialogrum, stillerum, stemningsfulde læringszoner med videre.

– Glødelampefabrikkens bevaringsværdige øst-facade er en del af den nye tilbygning, som i øvrigt er tilført et mere ædelt og stramt teglvolumen med glød og et levende mønster i murværket samt store dybe udskæringer, med bagvedliggende altaner, i facaden. Og i corten, som ud over teglen er det gennemgående materiale, der forbinder den gamle og nye bygningskrop, ses spændende elementer så som kviste, karnapper og et særligt mønster i solafskærmningen med tydelig reference til det korsmønster, man finder på den eksisterende skoles teglgavl mod syd. Således kaster solafskærmningen et flot, mønstret lys på gulv og vægge og er med til at understrege skolens nye og meget levende karakterfuldhed, siger Torben Sørensen.

Integreret kunst og finurligheder

– Der er skabt en fin balance mellem bevarelse af historisk identitet og udtryk, tilknytningen til stedet, og tilføjelse af nye elementer, fortsætter Torben Sørensen og tilføjer:

– F.eks. ses gamle produktionsmaskiner hist og pist i skolens rum; der er synlige installationer, dels for at skabe et industrielt præg, dels for at maksimere rumhøjden i de meget transparente rum. Materialer og bygningsdetaljer er i høj grad genbrugt. I atriet er en rå ydervæg blevet til en indervæg. Glasbokse, der danner nicher for gruppearbejde, er skubbet ind mellem en historisk og en ny væg, og integreret i glasvæggene er partier med rammer, der er fyldt op med gamle glaskolber fra glødelampefabrikken, hulter til bulter. De særlige, glasbeklædte gangbroer i atriet er skabt i samarbejde med kunstneren Erik Steffensen, som også er kunstneren bag den store loftslampe – en lysende rørspiral, formet som en glødepære, designet af Marianne Tuxen.

Funktionalitet

Foran indgangspartiet lægger man mærke til den smukke klinkebelægning, som er stavparket i tegl lagt i et sindrigt mønster. Under de store siddetrappepartier findes teknikrum og cykelkælder. En kantinebygning er ”skubbet” ud fra bygningen og ud i parken.

– Det nye VUC Syd er en klar gevinst for både skolen og parken, fastslår Torben Sørensen fra Zeni Arkitekter og tilføjer, at altanerne i tilbygningen giver gode udsigtsmuligheder mod parken, og at tagetagen har fået en større udnyttelsesgrad, idet man har løftet etagehøjden ved at hæve tagryggen ind mod gårdsiden.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2017 nr. 6

Bolig

Arenakvarteret

Kanalboliger med hjemmehygge

Plejecenter og genoptræning

Botilbud Ebberød

Botilbud med kig til naturen

Børneinstitution

Børnehuset Himmel og Hav

Med plads til leg på taget

Bolig

Dortheavej

Newyorker-boliger på Nørrebro

Domicil

EG Domicil

Højt profileret domicil

Bolig

Factory House

Fred ro og frirum

Butikscenter

Kronen Vanløse

Kronen på værket

Forlystelsescenter

Lego House

Lego-legeplads i mega-format

Ungdomsbolig

Nimbusparken kollegium

Studieboliger med teglsten i hovedrolle

Hotel og konference

Nobis Hotel Copenhagen

Kultur + historie = hotel

Bolig

Risskov Brynet

Tilpasset bydel med egen identitet

Uddannelsescenter

UC Syd

By-i-byen-effekt med skarpe tagrygge

Uddannelsescenter

VUC Syd, Aabenraa

Mættet tegltekstur og markante udskæringer

Bolig

Z-Huset

Stærk form til åben struktur