Terrassehaven
Kaffevej 31-55
2610
Rødovre
Danmark
Vi en by os bygge vil.
Det er fristende at omskrive Margrethe Marstrands børnesang til brug for den danske hovedstad i disse årtier. Den vokser ikke alene med boliger og virksomheder ad libitum, men tilføjer helt nye vækstafsnit og bykvarterer til sine lokalplaner.
Et berømt eksempel er Tuborg-grunden i Hellerup sammen med rømmede industrigrunde som Carlsbergs og F.L. Smidths; i 2016 kom turen så til Irma, hvis koncernadresse i Rødovre blev delvis overflødig allerede efter 1982-fusionen med det daværende FDB (nu Coop).
Det kan godt lyde lidt som en julekalender i DR, men det ikoniske kaffetårn på grunden af arkitektmakkerne Thorkel Klerk og Bent Mackeprang (1968) er nu et vartegn i den nye ”kaffe-tårnby”, bedre kendt som Irmabyen. Tårnet indgår som en central del i den masterplan, der nu er ved at blive til virkelighed på den 135.000 kvm store industrigrund på bare et kvarters afstand fra Rådhuspladsen i København.
Bag planen står arkitektvirksomheden Gröning Arkitekter ApS, ledet af arkitekt MAA Claus Gröning, som også har været den ledende pennefører på ideerne til den nye bydel. Med kaffetårnet som omdrejningspunkt og et indhold af fællesfaciliteter og kulturtilbud er den kommende bydel varieret med en vifte af arkitektoniske typologier – rækkehuse, punkthuse, boligkarréen og sågar typehuse. I denne sammenhæng hører de til i gruppen for undtagelser, fordi den klassiske villa kan være en pladsforslugen løsning på grunde, der er taget fra de øverste prislag.
I Irmabyen er der lagt vægt på det varierede udeliv, hvilket har givet sig udslag i arkitekturen i form af store – og mange – altaner og til flere boliger på den øverste etage, også taghaver og – terrasser. Irmabyen er omkranset af grønne arealer, hvor bl.a. parkområdet Espelunden spreder sig frodigt rundt om bydelen. Vest for Irmabyen ligger Boldklubben Avartas baner – på den anden side af trafikåren, der er Korsdalsvej.
Den nye bydel flankeres også af Vestvolden, som er hovedstadsområdets største samlede skovmiljø. Det grønne område inspirerer både til den afslappende gåtur eller til løbet med sweatsuit og pulsen i det røde felt. Området fortsætter forbi Brøndbyskoven og til strandkanten i Hvidovre. Inden for det areal byder Hovedstaden på et større net af cykelruter, løbestier og gangarealer, der er afstemt efter vekslende behov for motion.
Rødovre kommune er så i øvrigt også kendt for sin forkærlighed for idrætslivet. Til gavn for Irmabyens nye beboere ligger Rødovrehallen, Rødovre Skøjtearena og kommunens tennisbaner alle inden for en radius af 900 meter fra det nye beboelseskvarter.
Vellykkede varianter over etageboligens bygningsramme er der efterhånden langt imellem. Men her i Irmabyen er der faktisk anslag til et par stykker.
En af dem er de 139 boliger i projektet, Terrassehaven, der – ligesom masterplanen – også er projekteret af Gröning Arkitekter. Terrassehaven var det først påbegyndte byggeri og derfor omgærdet med stor forventning.
Placeringen betyder, at beboelsen har den åbne park til den ene side, og til den anden en lav villabebyggelse. Det betyder, at intet spærrer for udsigten. Gröning Arkitekters projekt udnytter, at den grønne og åbne beliggenhed giver en følelse af store vidder og en frihed, man normalt ikke oplever i etagebyggeri.