Nimbusparken
Finsensvej 29-42
2000
Frederiksberg
Danmark
Den gamle Nilfisk-grund mellem de øst-vestgående gader Finsensvej og Peter Bangs Vej på det centrale Frederiksberg har en historie, der går langt tilbage. Området var tidligere hjemsted for Fisker & Nielsen, der mellem 1912 og 1995 producerede Nimbusmotorcykler og Nilfisk støvsugere.
De gamle industribygninger har siden givet plads til Nimbusparken, som er et nyt område med boliger, erhverv og fælles udeområder. Med opførelsen af to bygninger med studieboliger til CBS og DIS er området nu fuldt udbygget.
De nye byggerier kaldet Etape 2A, 2B og Etape 3 er tegnet af Henning Larsen Architects og har haft Jørgen Friis Poulsen A/S som entreprenør. JFP, der har kontorer i både København og Herning, er grundlagt i 1972 og bygger i dag i hele landet – både boligbyggerier, erhvervsbyggerier, sygehuse, plejecentre og andre offentlige byggerier.
Henning Larsens tegnestue har en længere historik i området, da partner i firmaet Lars Steffensen allerede for 15 år siden var med i dommerkomitéen i forbindelse med en konkurrence for udbygningen af området.
– Det tomme område var udlagt til parkering, så det var vigtigt at få afsluttet hele forløbet ud mod Finsensvej mod nord med de nye studieboliger, samtidig med at man bevarede forbindelserne på tværs fra Peter Bangs Vej, forklarer arkitekt Magnus Kramhøft, der har arbejdet med projektet frem til myndighedsprojektet.
Projektet består af to selvstændige bygninger – en længebygning i fem og syv etager med lidt større studieboliger som overtages af DIS og en vinkelformet bygning i seks etager, der rummer både studielejligheder og traditionelle kollegieværelser til studerende ved CBS. Det to bygninger danner imellem sig et stort uderum, mens længebygningen i den anden ende skyder sig delvist ind i et mellemrum, som er efterladt mellem to byggerier på Finsensvej.
– Vi har arbejdet med at skabe to forskellige typer uderum, så der blev en forskel på forside og bagside. På ydersiden af Etape 3 er der et mere offentligt strøg, som er en del af en passage fra Peter Bangs Vej til Finsensvej, hvilket var et stort ønske fra kommunen, mens der mellem bygningerne er et mere privat gårdrum, som forhåbentlig bliver et meget aktivt rum, siger Lars Steffensen.
– I mellemrummet ud mod Finsensvej går vi lidt i højden med syv etager, men vi trækker os også lidt tilbage. Det her stræk af Finsensvej er lidt kedeligt, så et brud hvor man laver en lille niche tilfører stedet noget, og vi har oven i købet fået en café til at ligge i stueetagen med den lille plads foran. I dialogen med beboere og kommune om at bygge i højden lavede vi en masse analyser af sol- og skyggeforhold, forklarer Lars Steffensen.
– De to andre bygninger i mellemrummet ender i helt lukkede gavle, som jo også kendes fra resten af byen, hvilket vi arbejdede videre med, så vores hus kun er åbent med store vinduer i stueetagen, men ellers er med til at danne et interessant motiv, hvor de tre gavle spiller op til hinanden og indrammer denne lokale ”niche” i gaderummet. Nøglen til at det kunne lade sig gøre, var at vi har fået lov til at arbejde med en helt særlig teglsten, fortæller Magnus Kramhøft.