Idrætsbyen

:
oktober 2020
Idrætsbyen - facade

Svømmehallen er bygget på en kuperet mark. Og det har man udnyttet til svømmehallens arkitektur. 3E Byggeteknik A/S har stået for commissioning-processen i byggeriet.

Idrætsbyen - wellnessområdet

Wellnessområdet giver svømmehallen badelandskomfort. Loftet er med mørke akustikplader og stjernehimmel-belysning.

Idrætsbyen - sauna

Der er placeret tre saunaer i wellnessområdet – den ene med udsigt.

Idrætsbyen - teknikrum

Teknikken til en svømmehal er et kapitel for sig. I Frederikssund har man samlet det hele i en kælder på 2400 kvm.

Idrætsbyen - svømmebassin

Arc Nordic A/S har for første gang benyttet drone til inspektion indenfor. Foto: Arc Nordic ApS

Idrætsbyen - tribune

På svømmehallens ”endevæg” er der påmonteret en tribune, hvorfra der bliver udsigt til et kommende aktivitetsområde, som indgår i den samlede helhedsplan for en idrætsby i Frederikssund

Idrætsbyen - indgang

Den nye svømmehal er bygget med hensyn til en senere udvidelse, hvor svømmehallen får haller på begge sider, så projektet samlet udgør en vifte.

previous next

Ny svømmehal med badelandskomfort

I Frederikssund er første etape af en kommende idrætsby taget i brug. En ny svømmehal, der efter en del forsinkelse endelig har budt brugerne velkommen

Byggefakta

Idrætsbyen
Bonderupvej 2c
3600 Frederikssund
Danmark

Bygherre:
Frederikssund Kommune
Bygherrerådgiver:
Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S, Schedio ApS, ARC Nordic A/S, Cowi A/S, Schul Arkitekter
Arkitekt:
Bay Arch, GPP Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
GVL Entreprise A/S
Ingeniør:
Aqua-Teknik A/S, MOE A/S
Andre aktører:
Spæncom A/S
Areal:
3500 kvm.
Byggesum: 
98 mio. kr.
Byggeperiode:
november 2017 - august 2020

På en mark i Frederikssund er det et par år siden, at kornet har strakt sig gyldent mod himlen og ventet på mejetærskerens skarpe knive. For planerne om en idrætsby i kommunen har længe været på tegnebrættet og marken, ved det naturskønne område Sillebro Ådal syd for Frederikssund by, udpeget til projektet. Allerede tilbage i 2017 blev det første spadestik taget til den første etape af idrætsbyen, nemlig den nye svømmehal. Men projektet gik hurtigt i stå. Byggeriet, der skulle have været færdigt i 2019, blev ramt af både en sen byggetilladelse, og samtidig fandt man danefæ på grunden og forurenet jord. Men nu står svømmehallen klar – en svømmehal med badelandskomfort, der sikkert vil trække brugere fra nabokommunerne til også.

Det er arkitektfirmaet Keingart, der har udarbejdet skitser. Byggearbejdet er udført af G.V.L. Entreprise i totalentreprise. GPP Arkitekter har varetaget arkitektydelsen i samarbejde med Bay Arch, og Moe har varetaget ingeniørydelsen i samarbejde med Aqua Teknik.

Danmarks første vandsauna

Svømmehallen har som den første i Danmark en vandsauna. Her er der indbygget et vandbassin i selve saunaen, så du sidder med fødderne i vand. I svømmehallen har man valgt at placere stedets tre saunaer i et fælles wellnessområde med varmtvandsbassin og mulighed for at tømme en balje iskoldt vand ned over sig i et mindre bruseafsnit. Varmtvandsbassinet er desuden beregnet til handikapundervisning. Ud over vandsaunaen er der en infrarødsauna og en traditionel sauna – dog med et tvist. For her er en endevæg i glas, så man kan sidde i varmen og kigge ud på Sillebro Ådal – et natur- og fritidsområde i Frederikssund by. Placeringen af de tre saunaer betyder, at der ikke er saunaer i forbindelse med omklædningsrummene.

– Det giver os i stedet mulighed for at lave fælles saunagus. På den måde får vi en lille smule badeland over stedet og kan tilbyde lidt mere end en svømmehal, fortæller Kaare Jacobsen, idrætsfaglig leder, i Frederikssund Kommune.

Bygget med udvidelse i sigte

Den nye svømmehal har ikke kun været et byggeri med øje for sig selv. Svømmehallen skal ses som en del af en kommende idrætsby, der skal samle alle idrætsfaciliteter i Frederikssund. Derfor er svømmehallen tegnet, så bygningen på sigt matcher med det overordnede og sammenhængende projekt. Og det danner en vifte – eller man kunne sige et trekløver med svømmehallen i midten med haller på begge sider. Det bliver både tre selvstændige bygninger – og så alligevel ikke, da alle tre bygninger vil smelte sammen via fælles gangarealer, så hele idrætsbyen opleves som ét byggeri. Derfor har man skullet bygge svømmehallen med udsigt til en udvidelse på sigt.

– Det har været vigtigt, at vi fra start har haft en helhedsplan, så det endelige resultat fremstår som et homogent byggeri fremfor en række knopskydninger af flere forskellige bygninger, forklarer Kaare Jacobsen.

Byder naturen indenfor

Svømmehallen er bygget i et kuperet område, og det har man udnyttet til svømmehallens arkitektur. Der er gravet ind i en høj, så man på den måde har skabt et stort kælderareal til svømmehallens teknik uden at grave ned i jorden til et kælderareal. Indgang og foyer er placeret på det øverste niveau, og bassinerne er placeret i det lavere niveau. Der er omklædning til svømmehallen på det lave niveau, mens der på øverste niveau er fodboldomklædning, lounge og mødelokaler.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2020 nr. 4

Ungdomsbolig

Cortex Lake

Varierende facader med indspændte altangange

Bolig

Funders

Unik beliggenhed og rustikt materialevalg

Bolig og kontor

Generationernes Hus

Et hus med mange identiteter

Sport

Idrætsbyen

Ny svømmehal med badelandskomfort

Bolig

Laanshøj Allé

Attraktive boliger af den rette støbning

Bolig

Papirtårnet

Papirtårnet i Silkeborg

Uddannelsescenter

Politiskolen i Vejle – Uddannelsescenter Vest (UCV)

Politiskolen II, et teknisk komplekst byggeri

Bolig

Randers Kaserne, Karré 6

Kaserne under forvandling

Bolig

Rolighedsvej

Et grønt åndehul – midt i byen

Bolig

Slagteriet

Fra slagterigrund til boliger

Bolig

Strandhaverne

En stille ø i bolighavet

Bolig

Vimmerbyvej

Astrid Lindgrens kvarter i Silkeborg

Bolig

Ørestad Syd, Byggefelt 1.9

Markante boliger på en smal byggegrund