Trafiktårnet Vest
Banegaardsvej 1
7000
Fredericia
Danmark
Et af fæstningsbyens vartegn er det gamle vandtårn på voldene. Det nyeste plejehjem Plejecenter Othello ikke langt fra banegården er rundt. Nu har byen fået endnu en rund bygning. Beskueren kan ikke lade være med at blive benovet over det store tårn, der majestætisk rejser sig på den anden side af banegården. Tårnet ligger op til skrånende terræn, og derfor virker det mindre, end hvis det var bygget i et fladt åbent område.
Det er Tranberg Arkitekter, der står bag tårnet og dets noget større tvilling i København.
– Vi har været på studieture i Europa, inden vi tegnede tårnene. Den runde form er praktisk, når det handler om kontroltårne. Det er blandt andet praktisk, når flere skal se noget på skærmene, der også er lavet i en buet form, siger Christian Tranberg, arkitekt, Tranberg Arkitekter.
Han påpeger også, at hvis bygningen havde været firkantet, ville den have virket meget større i omgivelserne.
– Nu passer den ind i landskabet, og lyset viger rundt om bygningen, siger han.
Trafiktårnet Vest ligger i forbindelse med Fredericia Banegård og rummer et dobbelthøjt kontrolrum på ca. 550 kvm. Tårnets samlede areal er på 4.178 kvm og en diameter på 36 m.
– Jordbunden har været lidt af en udfordring, og der er spunset 30 m ned i jorden, så den her bygning skal nok blive stående, siger arkitekten.
Inspirationen til det visuelle udtryk på tårnet ligger fint i tråd med de gamle smukke banebygninger, som Fredericia Banegård også er et eksempel på. Der er en lang tradition for at bygge med røde teglsten og samtidig at bruge teglstenen til at skabe flotte mønstre og strukturer, med fine detaljer.
– Murværket foran vinduerne er lavet som solafskærmning, hvor lyset reflekteres flere gange og giver et stemningsfuldt lys. Det lys, der ikke reflekteres, bliver holdt ude med gardiner, siger arkitekten.
Tranberg Arkitekter har valgt at bruge teglstenen som en flade kombineret med flettet murværk og mønstermurværk.
Vinduerne i tårnet sidder ikke i murværket, men enten bag ved murværket med et flettet murværk foran eller som indeliggende altaner. Det flettede murværk går forbi samtlige vinduer både i kontorer og kontrolrum. Alle altaner er placeret således, at man fra alle rum i bygningen kan træde ud på en balkon og trække frisk luft.
De lysmæssige kvaliteter i de dobbelthøje rum skaber rumlige oplevelser såvel inde i rummene som i oplevelsen af facaderne udefra. De høje glas, som trækker lyset ind i rummene, bruges til at understrege rummenes specielle funktion i proportionerne i facaden.
Inde i bygningen går der en kæmpe spindeltrappe op gennem hele bygningen. Der er elevatorer i bygningen og brandtrapper.
– Trappen op gennem hele bygningen har flere funktioner. Dels giver den mulighed for, at man kan hilse på sine kolleger, der sidder inde på kontorer på de enkelte etager kun adskilt af glasvægge. Men turen op ad trappen giver også motion. I tårnet i København har de taget idéen med at kombinere motion og få hilst på kollegerne om morgenen ved at bruge trappe til sig. Her er der ti etager, siger han.