Aarhus Social- og Sundhedsskole
Hedeager 32
8200
Aarhus N
Danmark
Den nye SOSU-skole har en utrolig god beliggenhed nær den kommende letbane, DNU, og en stribe virksomheder med relation til skolens mange sundhedsuddannelser. Byggeriet er opført i totalentreprise af C.C. Contractor A/S, Cubo Arkitekter A/S og Niras A/S og med en meget humanistisk tilgang.
Fremfor en solitær bygning er skolen udformet i en åben struktur efter længeprincippet.
Netop længehuset karakteriserer flere af de nærmeste nabobygninger, hvorved SOSU-skolen er fint indpasset.
SOSU-skolens struktur kan beskrives som en sammenstilling af forskudte længer, der tilsammen giver en bygning med et meget karakteristisk tag og samtidigt meget fleksibelt og let at udvide.
Den menneskelige skala er i fokus, og det mærkes også indenfor, hvor tagformen giver en stor diversitet i rumligheden, og lyset fra tagvinduerne bidrager til en venlig atmosfære. Det har været et mål at sætte mennesket i centrum, symboliseret ved åbenhed, foranderlighed og dynamik, hvilket arkitekturen tydeligt udtrykker.
Arkitekturen formår ligeledes at udtrykke mangfoldigheden i uddannelser. Skolen er tænkt og udført som ‘en by i byen’ med et centralt torv og dertilhørende gader, mindre byrum og tilmed nogle meget fine gårdrum.
Store Torv midt i bygningen forbinder de mange uddannelser og typer undervisningslokaler på en naturlig og rationel måde. Fordelt på de tre forskudte etager ligger ‘sengestuer’, idrætssal, musik og drama, naturfag, normalklasser og derudover funktioner som administration, kantine og læringscenter.
Sune K. Nielsen, arkitekt og partner ved Cubo Arkitekter, fortæller:
– Den arkitektoniske diversitet giver mange forskellige rum til læring, udfoldelse og fordybelse. Bygningen er så at sige ikke ‘overstået’ med det samme. Jeg vil vove den påstand, at man som studerende, lærer eller gæst vil kunne opdage nye steder igen og igen.
For entreprenørvirksomheden C.C. Contractor A/S i Herning har det været en god opgave med et fint samarbejde. Firmaet har en del andre undervisningsbygninger på referencelisten, men også byggerier inden for sundhed og pleje.
Jørn From, direktør ved C.C. Contractor, fortæller, at det i opførelsen af bygningen blev tydeligt, at tanken om ‘en by i byen’ blev efterlevet med nogle konkrete arkitektoniske og materialemæssige valg og derved er lykkedes.
De forskudte gavle og stejle tage har en stor konsekvens for bygningens udtryk både inde og ude. Tagkonstruktionen, der er en varmttagskonstruktion, sikrer et stabilt og sundt indeklima, men har været vanskeligt at montere og i det hele taget kompliceret.
Skantag A/S i Viby J. udfører tagløsninger over hele landet og har leveret og monteret Protan tagfolie, som har en lys grå farve matchende de lyse, blødstrøgne mursten.
Den menneskelige skala præger SOSU-skolens arkitektur med de forskudte planer og længer og tagets fine, repeterende vinkler.
De velkendte, klassiske former og materialer er her anvendt til at forme en moderne og fleksibel SOSU-skole, hvor rumligheden og nærheden indenfor kommer i fokus.
Indenfor er materialerne også stoflige og robuste og bidrager til et godt indeklima og en venlig atmosfære. Fine siddenicher i træ er et godt eksempel på de små midler, der skaber en stor effekt. Indenfor er der valgt en farvepalette med klare farver, der fint bryder de ellers meget gennemgående fladematerialer og letter orienteringen i ‘byen i byen’.