Plejecenter Fjordstjernen
Parallelvej 23
4300
Holbæk
Danmark
Når der skal bygges tæt på vandet, f.eks. på havnekajen i Holbæk, så er det noget, der giver anledning til debat. Det var også tilfældet, da Holbæk Kommune for et par år siden vedtog en lokalplan, der banede vej for et nyt plejecenter ved havnekajen i Holbæk.
Havneområdet i den nordvestsjællandske by har i de senere år undergået en dramatisk forandring. Engang sydede havnekajen af liv og aktivitet fra et utal af små og store virksomheder. Virksomheder af den type, som en gang var så typisk for et havneområde, men som med moderne teknologi og nye tider efterhånden er forsvundet.
I stedet har moderne byggeri efterhånden overtaget på havnekajen i Holbæk. Byens nye rådhus var et af de første byggerier, herefter fulgte byggeri til både liberale erhverv og, først og fremmest, boliger.
Nu har Plejecenter Fjordstjernen føjet sig til på et af de efterhånden sidste ledige arealer på havneområdet.
I 2014 blev projektet sendt i licitation af bygherren, Fjordstjernen Boliger og Sundhedscenter. Arkitektfirmaet Kullegaard, der også er hjemmehørende på havnekajen i Holbæk, udarbejdede et konkurrenceprojekt med tanker og visioner for hele projektet.
– Vi udarbejdede desuden udbudsmateriale og et udbudsprojekt i samarbejde med bygherren, der dannede grundlag for licitationen, fortæller Nicolas Munkø, Kullegaard Arkitekter.
– Et projekt, der tog afsæt for de rammer og muligheder, lokalplanen for området gav mulighed for. Det vil sige to nord-sydvendte bygninger, forbundet med en parkeringskælder og en forbindelsesgang.
Ønsket var at skabe et tidssvarende og velindrettet byggeri for seniorer, hvor moderne velfærdsteknologi er indarbejdet i byggeriet, til fordel for de fremtidige beboere.
– Nu hvor byggeriet står færdigt må jeg sige, at totalentreprenøren og deres arkitekt har forholdt sig meget loyalt til det projekt, vi oprindeligt udarbejdede.
Licitationen blev vundet af Herning-virksomheden JFP Jørgen Friis Poulsen A/S. Deres arkitekt, P+P Arkitekter A/S, løftede opgaven, på grundlag af Kullegaards tegninger, at udarbejde et projekt, der er tilrettet den økonomiske ramme, der var lagt for projektet.
Inden arbejdet overhovedet kunne komme i gang, skulle grunden i bogstavelig forstand gøres grundigt ren.
– Det er et gammelt industriområde, hvor der gennem årene har været forurenende virksomheder af enhver art, fortæller projektchef Søren Kemp fra JFP Jørgen Friis Poulsen A/S.
– Så først skulle jorden renses grundigt. Herefter kunne vi komme i gang med pælefundering. Det er et område, der er fyldt op gennem årene, så det har ikke været muligt at udføre et traditionelt randefundament. Resultatet er blevet, at de to bygninger er forbundet med en parkeringskælder, der således kun er delvist nedgravet – et parterre. Præcis den samme løsning, som man ser ved de øvrige byggerier i området.
Oven på parkeringskælderen vil der blive etableret et haveanlæg med direkte udsyn over fjorden, der således kommer til at forbinde de to fløje sammen med den øst-vestgående forbindelsesgang, der er placeret ved den sydlige ende af de to fløje.
Grundvandsspejlet står højt i dette område, så husets stueetage er hævet næsten to en halv meter over gadeplan. En detalje, man bemærker også gør sig gældende ved den øvrige bebyggelse i området.