Alfa Laval Aalborg
Gasværksvej 24
9000
Aalborg
Danmark
Alfa Laval Aalborg producerer komponenter til blandt andet skibsindustrien. Virksomheden har rødder tilbage til det tidligere Aalborg Værft og har netop fået bygget nyt domicil på den gamle værftsgrund i byens østlige udkant. Det er sket med respekt for fortiden og tro på anvendelsen af moderne teknologi i byggeriet. Resultatet er et intelligent og bæredygtigt domicil med maritimt præg.
- Virksomheden har ønsket et åbent og uformelt arbejdsmiljø, hvor alle medarbejdere i princippet kan se hinanden. Den udfordring har vi blandt andet løst med et stort atrium midt i bygningen, fortæller Torben Brix, regional salgschef hos Gråkjær A/S, der har været totalentreprenør på byggeriet.
Atriummet er blevet bygningens hjerte. Her kan virksomheden samle alle dens 300 medarbejdere, og her kan den udstille de produkter, som man fremstiller hos Alfa Laval Aalborg. Adgangen til arbejdspladserne på de højere etager sker ad store ‘skibsbroer’ og ‘soldæk’ med udsigt til Limfjorden. Her kan ingen være i tvivl om, at vi befinder os i den maritime verden. Mødelokalerne er da også navngivet efter skibe, der er bygget på Aalborg Værft.
Mens vi bevæger os gennem bygningen, noterer Torben Brix med tilfredshed, at intentionerne på tegnebrættet også fungerer i praksis. Alle medarbejdere sidder i princippet lige godt, og de har allerede taget de uformelle mødeområder med lounge-stemning og tekøkkener til sig. Har en medarbejder brug for at føre en privat samtale, er der indrettet telefonbokse til formålet.
Selv om det er en af sommerens varmeste dage, er det bemærkelsesværdigt behageligt at opholde sig i bygningen med de store glaspartier. Og det kræver ikke masser af energi at opretholde det gode arbejdsklima.
- Byggeriet er et lavenergihus klasse 2015, hvor vi ved anvendelse af solceller og solafskærmning reducerer energiforbruget. Det er et unikt teknisk byggeri, hvor 2.000 CTS-punkter via en stor computer styrer alle husets tekniske installationer. På en dag som i dag trækker det for eksempel solgardiner for, kører de udvendige lameller i stilling og åbner vinduer, så vi ikke behøver at køle så meget. Så her kan vi tale om et intelligent hus, siger Torben Brix.
Han glæder sig over, at de energireducerende tiltag kombineret med et ansvarligt materialevalg, bæredygtige processer, et godt arbejdsklima og en række andre bæredygtige løsninger helt ned til cykelparkering og busser uden for døren har givet bygningen et DGNB sølv-certifikat. Det vil sige en garanti for, at bæredygtigheden er tænkt ind i alle aspekter af byggeriet.