Videnbyen i Cortex Park
Cortex Park 26
5230
Odense M.
Danmark
Endnu et nyt byggeri er skudt op ved Syddansk Universitet i Odense. Nærmere bestemt i det område, der har navnet Cortex Park og som er det første man ser, når man kører ad Campusvej med retning mod SDU.
Den nye bygning skal rumme en forskerpark og umiddelbart ser den ud som endnu en moderne bygning, blandt utroligt mange, der præger dette område.
Faktisk er det først når man træder indenfor, at man opdager, at der er tale om et byggeri, der i særdeleshed gør, at det skiller sig ud.
Huset er udviklet af Odense-virksomheden Creo Arkitekter A/S, der også har været totalrådgiver på hele byggeriet, i samarbejde med Adept, som er designansvarlig for hele byggeriet. Huset er udført som fagentreprise for bygherren, Ejendomsselskabet Den Fynske Forskerpark A/S.
Først når man er trådt ind gennem den i øvrigt ganske imponerende glashovedindgang, opdager man, at der er tale om fire mindre huse, der er bygget sammen i et.
Fire huse, hver på fire etager, der omkranser et centralt torv, eller et atrium.
Fra denne gårdsplads er der adgange til hver af de fire bygninger. Men det falder i øjnene, at skulle man på vej op gennem etagerne opdage, at man er i det forkerte hus, så behøver man ikke at skulle ned i stueplan igen.
- Huset bevæger sig i spændingsfeltet mellem tæt samarbejde og konkurrence og består af flere mindre huse, som sammen definerer et fælles, centralt torv, siger Simon Poulsen, designansvarlig arkitekt, Adept.
For de fire bygninger er forbundet på kryds og tværs med robuste trapper og gangbroer, udført i hvidmalet stål.
Udover deres indlysende praktiske formål, bidrager de til at give stedet et næsten skulpturelt særpræg. En spændende detalje, der uden tvivl er tænkt en del over fra arkitekternes side.
- Projektet har med sin intention om sammenkoblingen af bevægelse og forskning et potentiale til at blive et unikt byggeri, med et sammenspil mellem to forskelligartede funktioner, siger Martin Krogh, Ansvarlig Partner, Adept.
Det falder i næstførste øjeblik også i øjnene, at helt identiske er de fire huse ikke. De er alle opført i beton, men betonen har forskellige udtryk. To af husene, der ligger diagonalt overfor hinanden, har mørke tværstriber. Vandret i den ene og lodret i den anden. De to andre huse har et prikket mønster indstøbt i betonen. Ser man efter opdager man, at prikkerne er tættere i det ene hus end i det andet.
Mere iøjnefaldende er det, at vinduerne er meget forskellige i de fire huse. Få, men meget store vinduer i det ene hus. Meget små, men meget talrige i et andet.
Samlet giver disse forskellige typer af vinduerne bygningen en helt egen dynamik.
Det specielle hus kan se frem til at være fuld belagt fra første dag det tages i brug i dette efterår.
- Det bliver Den Fynske Forskerpark, University College Lillebælt, UCL, samt Syddansk Universitet der har lejet sig ind, fortæller Ricki Vestergaard fra Creo Arkitekter A/S.
- De får hver især deres egne områder, der fungerer uafhængigt af hinanden i de enkelte bygninger. Men der er også områder, der er forbundet med hinanden via gangbroerne. Det er med til at skabe liv og dynamik i huset.
En interessant detalje falder i øjnene, efterhånden som man nærmer sig husets øverste etager. Hvor der i de nederste etager er direkte adgang ind i husene fra gangbroerne, så skal man gennem en glasdør på de øverste etager.