Bestseller
Inge Lehmann's Gade 2
8000
Aarhus C
Danmark
Det nye kontorhus på Aarhus Havn har mange modsætninger i sin arkitektur, der gør det til et interessant fixpunkt i en bydel med mange fyrtårne. Bestseller fremstår om dagen som en stringent og kølig bygning med de mørke glaspartier og rytmiske pilastre. Om aftenen, derimod, gløder bygningen med de mange oplyste vinduer og man fornemmer virksomhedens konstante aktivitet.
Kontorbygningen er struktureret som en serie sammenkoblede bygningskroppe omkring en indre gade og et torv. Den højeste bygningskrop i 12 etager skiller sig ud som en mere selvstændig og markant del af det ellers ahierakiske udtryk. ‘Byen i byen’ er tydeligvis et arkitektonisk motiv, der underbygges af uregelmæssigheder eller undtagelser i et ellers stramt facadesystem. ‘Byen i byen’ er særligt et vigtigt motiv for den indre beskrivelse af huset, mens bygningen udefra opleves introvert og omslutter sig selv, omgivet af vand.
Bestsellers kontorkompleks huser 800 arbejdspladser, der tidligere har haft kontoradresse i Horsens og udenfor Aarhus. De mange arbejdspladser er nu fordelt på 22.000 kvm kontor, showroom, auditorium og restaurant (kantine) og 24.000 kvm kælder og sekundære funktioner under gadeplanet. Fra indgangen orienteret mod Nørreport i Aarhus ligger en central gade igennem bygningen til virksomhedens restaurant i den anden ende af aksen, placeret ud til vandet.
De seks bygningskroppe udgør sektioner med fire bygningsdele til tre brands og en bygning til corporate funktions, mens den sidste er den gennemgående bygning, der forbinder husets struktur. Fra gadeplan aner man grønne træer og glasværn, der vidner om kompleksets 10 taghaver og terrasser, der er indrettet som meget fine haveanlæg medarbejderne både kan nyde synet af eller bevæge sig ud i de grønne rum.
Disse opholdsrum er også i høj grad med til at sammenholde strukturen af bygninger med skiftende etagehøjde og tilbagetrækninger af facadelinien. ‘Byen i byen’ har en fin dynamik mellem det formelle facadesystem og de ‘selvgroede’ bygningskroppe, man forventer vokse i højden frem for udover facadelinierne. Majestætisk står den højeste bygningskrop med 12 etager, hvorfra man øverst ser ud over naboen Navitas og i det hele taget har en helt fantastisk udsigt.
Bygningen kan ses fra mange vinkler, når man bevæger sig rundt på Aarhus Havn, men formsproget er helt entydigt og kun bygningens rumlighed artikuleres ved at veksle mellem vinklerne, man ser bygningen fra. Facaderne i glas er klædt med et grid af dybe vinduesrammer i lys kalksten, der fremhæver glasset og bygningens lethed. Facaderne har på en gang en ‘rationalitet’ som logistikken på en containerhavn og samtidigt er der skabt undtagelserne, der giver øjet små gevinster. Hvorfor er der sprunget en pilaster over, så vinduet bliver kvadratisk, hvorfor er de øverste etager højere eller dobbelthøje? Gridet bliver også til indramning af tagterrasserne og fortsætter i øvrigt ind i bygningens gade. Det er smukt, at noget så klassisk som pilastre i kalksten, bliver anvendt på denne legende måde. Det omtalte grid er kun anvendt på de nordlige og sydlige facader, mens de øst- og vestvendte facader eller gavle fremstår som rene glasfacader og giver et flot indkig i bygningen om aftenen. Vekselvirkningen mellem de to facadetyper giver bygningen dybde og identitet og åbner igen spørgsmålet om, hvilken retning ‘byen i byen’ vokser videre.