Syddansk Universitet TEK

:
oktober 2015
Syddansk Universitet TEK - Facade

Allerede når man ser det nye tekniske fakultet udefra står det indlysende klart, at der her er tale om et byggeri af en ganske særlig kaliber.

Syddansk Universitet TEK - Møblet

”Møblet” rummer både undervisnings- og mødelokaler, ligesom den fungerer som en overvældende trappe, der på sin vej mod øverste etage også rummer fællesarealer og mødesteder for de studerende.

Syddansk Universitet TEK - Møblet2

Som et ”hus i huset” strækker det imponerende ”Møbel” sig op gennem alle bygningen etager. Iøjnefaldende både på grund af sin størrelse og den flotte kobberbeklædte overflade.

Syddansk Universitet TEK - Lys

 I tæt samarbejde har arkitekt og rådgivende ingeniør på imponerende vis løftet den vanskelige opgave, at sikre optimalt lysindfald i det meget store hus. Også i centrum, hvor der er længst til ydervæggenes glasfacader. Det har været muligt takket være de mange og meget imponerende ovenlysvinduer, der som store ”bobler” svæver oven over det store hus.

Syddansk Universitet TEK - Glas

Ovenlys i elegant samspil med de talrige glasvægge indenfor i huset understreger indtrykket af et lys, imødekommende og meget venligt byggeri, hvor der er lagt vægt på, at fremtidens ingeniører kan uddanne sig under optimalt gode rammer. 

previous next

Mange huse under et enkelt tag

Indretningen af det nye tekniske fakultet på SDU bør være en fristende påmindelse til fremtidens ingeniører om, hvad det er de har at leve op til

Byggefakta

Teknisk Fakultet
Campusvej 30
5230 Odense M.
Danmark

Bygherre:
Bygningsstyrelsen
Bygherrerådgiver:
C.F. Møller Danmark A/S
Ingeniør:
MOE A/S
Andre aktører:
Schønherr A/S
Areal:
20000 kvm.
Byggesum: 
500 mio. kr.
Byggeperiode:
november 2012 - juli 2015

På afstand får de imponerende facader på det nye Tekniske Fakultet, iagttageren til at tænke på perlende let champagne. Men når man står foran bygningen står det klart, at der er tale om en regulær kolos.

65 meter den ene vej og 110 meter den anden vej, tre etager i højden. Jo, 20.000 kvm. fylder en hel del, er man ikke i tvivl om. Så meget mere falder det i øjnene, at trods det imponerende omfang, så virker bygningen hverken tung eller klodset.

Faktisk tværtimod. Og det skyldes ikke kun den ‘boblende’ facade, men fordi man har formået at skabe et byggeri, der i sin konstruktion udstråler både lethed og alligevel, robusthed.

Dette har været et erklæret mål for bygherren, Bygningsstyrelsen, og for Syddansk Universitet, SDU, der står som lejer af bygningen.

En opgave der siden blev løftet af C.F. Møller A/S, der som arkitekt på byggeriet har udarbejdet de tegninger, der nu er omsat til et imponerende bygningsværk.

De enkelte dele af byggeriet blev udbudt i fagentreprise. Efterfølgende har det været arkitekten i samarbejde med den rådgivende ingeniør, Moe A/S, der har løftet den omfattende opgave, at holde alle tråde ude fra hinanden.

For der har været tale om mange involverede parter, hvis gang i huset fra første dag er blevet koordineret med en nøjagtighed, som kunne gøre en krigsførende general grøn af misundelse.

Flere huse i et

Byggeriets kompleksitet står indlysende klart, så snart man træder indenfor i huset ad den imponerende hovedindgang.

For her opdager man, at huset er indrettet, som var det flere mindre bygninger, samlet under et tag. Som udgangspunkt er selve bygningen opført af store betonelementer, leveret af virksomheden Contiga Tinglev A/S. Elementerne til råhuset er fragtet til byggepladsen ved SDU og samlet som gigantiske legoklodser. Herefter er arbejdet med indretningen af huset, i alle aspekter, gået i gang.

Huset skal i fremtiden rumme ingeniørstuderende ved SDU. Har man nogensinde været i tvivl, så står det indlysende klart nu, at ordet ‘ingeniør’ egentlig blot er en samlebetegnelse for en stor buket af specielle uddannelser, der alle slutter med ingeniør.

Der er forskellige krav til om man vil være bygningsingeniør eller kemiingeniør. Det gælder i lige så høj grad kravene til de rammer, hvor disse uddannelser skal foregå. Man begynder at få en fornemmelse af, hvorfor det har taget tre år at bygge huset, hvis pris i fin stil har rundet en milliard kroner.

Bag de glatte vægge og pæne lofter skjule sig store mængder af teknisk udstyr, både det, der skal anvendes i undervisningen, IT ikke mindst, og det, der skal få huset til af fungere, det vil sige vand, varme og ventilation.

- Ikke mindst de lokaler, hvor kemiingeniørerne uddannes, er der meget store krav til ventilationen, fortæller Marcel Nielsen, fra Moe A/S, der har været byggestyrer i hele processen.

- Tilsvarende har der været en del sikkerhedsforanstaltninger, der skulle tages højde for i de værksteder, hvor for eksempel fremtidens bygningskonstruktører skal have deres dagligdag.

Adskilt og dog sammenhængende

Når man bevæger sig rundt i det store hus falder det i øjnene, hvor lyst og indbydende der er overalt i huset, selv når man befinder sig i centrum af den store kvadrat.

- Der er et samspil mellem ydervinduerne i facaderne og ovenlysvinduerne, forklarer Marcel Nielsen.

- Sammen med glasvægge og store vinduespartier indenfor i huset, så formå lyset at trænge helt ind i huset.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2015 nr. 4

Plejecenter og genoptræning

Aarhus Friplejehjem

Bløde former og farver til de ældre

Domicil

Alfa Laval Aalborg

Bæredygtigt domicil med maritimt præg

Kontorhus

Bestseller

Arkitekturens haute couture

Uddannelsescenter

Campus Aarhus C, VIA University College

Uformelt undervisningshus i robuste rammer

Produktionsanlæg

Danmark Protein

Stålsat proteinfabrik i Nr. Vium

Museum

Danmarks Rockmuseum

Et museum for fuld musik

Biograf

Field's

Da biffen kom til Ørestad

Shoppingcenter

Frederiksberg Centret

Shopping på nudansk

Bolig

Harbour Park

Byboer søger sundudsigt

Domicil

Innovest

Cirkulært domicil i naturlig harmoni

Skole

Kirkebjerg Skole

Læring i landsbyen

Hospital

Psykiatrisygehuset GAPS

Fokus på sikkerhed og komfort

Uddannelsescenter

Syddansk Universitet TEK

Mange huse under et enkelt tag

Transportcenter

Trafiktårnet Øst

Nyt vartegn for Banedanmark

Offentlige kontorer

Varde Rådhus

Moderne rådhus til tiden

Forskningscenter

Videnbyen i Cortex Park

Forskerpark med indbyggede overraskelser