Liselund Demenscenter
Liseborg Hegn 10 A-D
8800
Viborg
Danmark
Stigningen i antallet af diagnosticerede demente blandt den ældre del af befolkningen har medført øget aktivitet i bygge- og anlægssektoren. Over hele landet opføres og indrettes der institutionsafsnit og boenheder til denne patientgruppe. I Viborg har man sat sig som mål at blive førende inden for forskning og videnindsamling om Alzheimers sygdom og andre gerontologiske lidelser, der kan føre til demens.
Liselund er således et nyt nationalt videncenter for demens kombineret med 60 boliger for demente plus institutions- og fællesfaciliteter. Navnet er afledt af placeringen i et grønt, kuperet område i den sydlige bydel Liseborg.
Fra bygherren Viborg Kommunes side er intet blevet overladt til tilfældigheder i forberedelserne og projekteringen af centret. Principperne i metoden ’Eden Alternative’, der tager udgangspunkt i de ældres ressourcer frem for skavanker, er lagt til grund for et værdigrundlag, som blev formuleret af en styregruppe med deltagelse af brugere, politikere, medarbejdere, handicaporganisationer og kommunens bygherrerådgiver, KPF Arkitekter A/S i Viborg.
- Det har været afgørende for bygherren at opbygge specialkompetence på demensområdet og lade den afspejle sig i centrets opbygning og indretning. Eksempelvis ved man, at den demente føler sig mest tryg ved at kunne få øjenkontakt med personalet, når han eller hun træder uden for sin bolig. Derfor er der mange afrundede vægge, som gør det lettere at overskue fællesarealerne, fortæller projektleder Sine Juul Praastrup, KPF Arkitekter.
Demente kan blive forstyrret af at se eget spejlbillede og af voldsomt solindfald og skarpe skygger i rummet. Glasflader til gulv blev derfor bandlyst, og der er lagt vægt på, at samtlige vinduesarealer skal kunne afskærmes efter solnedgang. Farveovergange i linoleumsgulve er blevet afstemt med hensyn til lyshed, for at de ikke skal opfattes som fysiske grænser. Badeværelser er placeret hensigtsmæssigt i forhold til opholdsstuerne, og der er lagt vægt på, at saniteten og væggene ikke udstråler samme hvide farve, da den demente i så fald kan have svært ved at orientere sig i rummet.
- Eden Alternative tager ud-gangspunkt i den livssituation, beboerne befinder sig i, og de ressourcer, de besidder. Derfor har vi i oplægget udstyret centret med en række aktiviteter, der appellerer til sanserne: Wellness-rum, stillerum, café, sansehave, orangeri m.m., og boenhederne har små køkkener, hvor beboerne kan deltage i madlavningen, siger Sine Juul Praastrup.
Centret er tegnet af GPP Arkitekter A/S i Århus, der sammen med Viborg-afdelingen af ISC Rådgivende Ingeniører A/S vandt en udskrevet projektkonkurrence. Som antydet har det været en mere bunden opgave end en tegnestue normalt bryder sig om, men GPP Arkitekter har alligevel fået skabt et levende og kreativt center og bomiljø i hjemlige rammer, understreger sagsarkitekt Thomas Christensen.
- Vi har bestræbt os på at tilpasse byggeriets skala til kvarteret, hvor naboerne er et nyudstykket villaområde og en betonvarefabrik i et kuperet terræn. Kravet om overskuelighed og korte afstande uden blindgyder har vi løst ved at indplacere centret i en letaflæselig stjerneformet struktur. Centerdelen ligger i midten omgivet af tre sammenbyggede huse med i alt seks bogrupper, siger Thomas Christensen.