Naturvidenskabernes Hus

:
november 2009

Et æstetisk udformet fremmedlegeme ved Gudenåens bredder. Naturvidenskabernes Hus er ment som et fyrtårn for det midtjyske område.

Glas-/aluvinduesåbninger og facader i profilglas er udført af A.S. Facader A/S.

A-L Ståls bærende konstruktioner – bl.a. denne gitterkonstruktion ved atriet – er et aktivt element i arkitekturen. Indvendige trapper er leveret af HB trapper & Stål.

Fra en tidligere entreprise, hvor Geo Heat Ex leverede lodret jordvarme til en villa i Skodsborg. Boret er i gang i haven. (Foto: Erik Pingel).

NVH’s fire etager:
Plan 0: Ankomstområde uden reception, men med plasmaskærm, som viser vej. Atrium med udstillingsrum. Synligt teknikrum. Konferencelokale. Kontorer. Velfærdsfaciliteter med toiletter, bad, og tekøkken. Grøn som gennemgående farve.
Plan 1: Studiezoner til formulering af hypoteser og tanker. Overflader holdt i træ og aluminium.
Plan 2: Kemi- og fysiklaboratorier, hvor alt er hvidt. Omgivende studiemiljø holdt i sort.
Plan 3: Konference- og grupperum. Mediatek. Loungeområde egnet til bespisning. Terrasse. Gennemgående farve er blå.

previous next

Rustikt fyrtårn for fysik

Bjerringbros eksperimentarium vender vrangsiderne udad til glæde for synligheden. Håndværkerne har til gengæld måttet kæmpe med bagvendte byggeprocesser og udspekuleret hærværk

Byggefakta

Naturvidenskabernes Hus
P. E. Eriksensvej 1
8850 Bjerringbro
Danmark

Bygherre:
Fonden Naturvidenskabernes Hus
Bygherrerådgiver:
Rambøll Danmark A/S
Totalrådgiver:
Nord Arkitekter ApS
Arkitekt:
Nord Arkitekter ApS
Hovedentreprenør:
MT Højgaard A/S
Ingeniør:
Cowi A/S
Areal:
2500 kvm.
Byggesum: 
46 mio. kr.

Naturvidenskab er meget andet end støvede kolber og kridhvide kitler. Det er en essentiel del af vores hverdag, af hele vores samfund, og hvis vi ikke formår at gøre de unge mere interesserede i de naturvidenskabelige fag, kan det få alvorlige konsekvenser for den teknologiske udvikling i Danmark.

Sådan formuleres baggrunden for den dragende hvide og grå cylinder, der har rejst sig på en mark i udkanten af Bjerringbro. Byen ved Gudenåen er især kendt som hjemsted for pumpefabrikken Grundfos, hvis ledelse ofte har efterlyst en opprioritering af de naturvidenskabelige fag og emner i folkeskolen og gymnasiet. Nu har man så i samarbejde med pengestærke partnere som fonden Realdania, en række sponsorer og Viborg Kommune taget sagen i egen hånd og skabt en opdateret rugekasse for teknologisk videnformidling og spirende virketrang.

Partnering med udfordringer

Det københavnske arkitekt- og designfirma NORD vandt en prækvalificeret konkurrence i 2007 og har haft totalrådgivningen med COWI som teknisk underrådgiver. Hovedentreprisen tilfaldt MT Højgaards Viborg-afdeling, der var billigst på en række udbudte listepriser. Projektet er opført i partnering i en projektgruppe med bygherren og dennes rådgiver, Rambøll, som deltagere og med en høj grad af metodeudvikling og adskillige uforudsete problemer undervejs i forløbet.

Således er Naturvidenskabernes Hus, i daglig tale NVH, hele to gange i løbet af den forgangne sommer blevet hjemsøgt af ukendte hærværksmænd med påfaldende byggeteknisk indsigt. El- og IT-kabler samt gulvvarmeslanger er konsekvent blevet klippet over. Det har givet forsinkelser og har afstedkommet stort besvær.

Glaslukning fra A.S. Facader

NORD’s cylinder åbner sig for beskueren gennem et buet indgangsparti, altanbuer og varierende rektangulære, plane vinduesåbninger i en facade, der konsekvent er beklædt med profilglas, som enten består af to lag termoglas med lysgennemtrængning eller et lag glas med grå eternitbeklædning bagved.

Facaden er udført af A.S. Facader A/S i Ikast med krumt profilglas i en svagt grønlig nuance og plane, klare glas-/alupartier i Hueck-system.

At bygningen består af fire etager lader sig let aflæse udefra af vandrette stålprofiler placeret som tøndebånd. Indvendigt bliver det hele straks mere kompliceret. Arkitekten har løftet lagkagens fire bunde op og givet dem forskellige snit med kniven. Rumligt er huset således alt andet end letaflæsligt, men lægger i stedet vægt på at tilbyde overraskelser og store variationer mellem etagerne i en kompakt bygning, som byder på korte gåafstande.

- Det har været en kompliceret byggeproces, hvor vi ikke som normalt har kunnet lukke skallen på huset af på et tidligt tidspunkt og derefter færdiggøre en etage ad gangen. Foruden et gennemgående atrium er der dobbelt- og tredobbelt-høje rum i bygningen. Rigtigt mange detaljer har skullet tænkes ind og udføres i en anden rækkefølge end normalt, fortæller projektleder Kræn Bach Holmberg, MT Højgaard a/s.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 4

Domicil

Aller Huset, Havneholmen

Trekantet mediehus på Havneholmen

Bolig og butik

Asnæs Centret

Asnæst Centret er helt i vinkel

Sport

Blue Water Arena

Fodbold i glas og ramme

Bilhus

Caripo biler

Bilhus med volumen

Kontorhus

Company House Skejby

Kobberklædt Company House

Sport

CPH Conference

Fem bydele i samme hus

Produktionsanlæg

Egetæpper

Tæppevævning pr. robot

Shoppingcenter

Entré, Malmö

Isblok med blød kerne

Museum

Heart

Kunst i skjorteærmer

Bolig og butik

Herluf Trolles Torv

Butikstag som fælles have

Feriebolig

Lalandia Billund, ferieboliger

Arkitekttegnede feriehuse

Forlystelsescenter

Lalandia Billund, oplevelsescenter

Når det er detaljen, der tæller …

Uddannelsescenter

Naturvidenskabernes Hus

Rustikt fyrtårn for fysik

Produktionsanlæg

NECAS

Elektronikfabrik med eksklusivt look

Kulturcenter

Nordkraft

Kraftværk i rå og raffineret arkitektur

Domicil

Novo Nordisk

Karré omkring et atrium

Offentlige kontorer

Rådmandshaven

Borgerservice med manér

Forskningscenter

Rigsarkivet

Rigsarkiv i runeskrift

Domicil

Siemens Wind Power

Vinddomicil med flere fingre

Bolig

Siloetten

Siloens skulpturelle forvandling

Domicil

SimCorp

Moduler med variation

Bolig

Solbærparken

Stringent sandwichbyggeri

Domicil

TDC One

TDC One Domicile

Kontorhus

VAT 83

Kontorkollektiv krydret med bambus