Naturvidenskabernes Hus
P. E. Eriksensvej 1
8850
Bjerringbro
Danmark
Naturvidenskab er meget andet end støvede kolber og kridhvide kitler. Det er en essentiel del af vores hverdag, af hele vores samfund, og hvis vi ikke formår at gøre de unge mere interesserede i de naturvidenskabelige fag, kan det få alvorlige konsekvenser for den teknologiske udvikling i Danmark.
Sådan formuleres baggrunden for den dragende hvide og grå cylinder, der har rejst sig på en mark i udkanten af Bjerringbro. Byen ved Gudenåen er især kendt som hjemsted for pumpefabrikken Grundfos, hvis ledelse ofte har efterlyst en opprioritering af de naturvidenskabelige fag og emner i folkeskolen og gymnasiet. Nu har man så i samarbejde med pengestærke partnere som fonden Realdania, en række sponsorer og Viborg Kommune taget sagen i egen hånd og skabt en opdateret rugekasse for teknologisk videnformidling og spirende virketrang.
Det københavnske arkitekt- og designfirma NORD vandt en prækvalificeret konkurrence i 2007 og har haft totalrådgivningen med COWI som teknisk underrådgiver. Hovedentreprisen tilfaldt MT Højgaards Viborg-afdeling, der var billigst på en række udbudte listepriser. Projektet er opført i partnering i en projektgruppe med bygherren og dennes rådgiver, Rambøll, som deltagere og med en høj grad af metodeudvikling og adskillige uforudsete problemer undervejs i forløbet.
Således er Naturvidenskabernes Hus, i daglig tale NVH, hele to gange i løbet af den forgangne sommer blevet hjemsøgt af ukendte hærværksmænd med påfaldende byggeteknisk indsigt. El- og IT-kabler samt gulvvarmeslanger er konsekvent blevet klippet over. Det har givet forsinkelser og har afstedkommet stort besvær.
NORD’s cylinder åbner sig for beskueren gennem et buet indgangsparti, altanbuer og varierende rektangulære, plane vinduesåbninger i en facade, der konsekvent er beklædt med profilglas, som enten består af to lag termoglas med lysgennemtrængning eller et lag glas med grå eternitbeklædning bagved.
Facaden er udført af A.S. Facader A/S i Ikast med krumt profilglas i en svagt grønlig nuance og plane, klare glas-/alupartier i Hueck-system.
At bygningen består af fire etager lader sig let aflæse udefra af vandrette stålprofiler placeret som tøndebånd. Indvendigt bliver det hele straks mere kompliceret. Arkitekten har løftet lagkagens fire bunde op og givet dem forskellige snit med kniven. Rumligt er huset således alt andet end letaflæsligt, men lægger i stedet vægt på at tilbyde overraskelser og store variationer mellem etagerne i en kompakt bygning, som byder på korte gåafstande.
- Det har været en kompliceret byggeproces, hvor vi ikke som normalt har kunnet lukke skallen på huset af på et tidligt tidspunkt og derefter færdiggøre en etage ad gangen. Foruden et gennemgående atrium er der dobbelt- og tredobbelt-høje rum i bygningen. Rigtigt mange detaljer har skullet tænkes ind og udføres i en anden rækkefølge end normalt, fortæller projektleder Kræn Bach Holmberg, MT Højgaard a/s.