Aurora
Østre Havn
9000
Aalborg
Danmark
Det vælter ind med nye aalborgensere. Over de seneste 12 måneder er Aalborg Kommune blevet danmarksmester i at tiltrække nye borgere. Fra 1. juli 2015 til 1. juli 2016 oplevede kommunen en nettotilflytning på 816 personer. Befolkningstilvæksten slår direkte igennem i byggeaktiviteten. Der bliver bygget over hele byen, hvor nedlagte industrier og udflyttet skibstrafik har frigjort attraktive byggegrunde.
Udviklingen skal ses i lyset af, at Aalborg i de senere år for alvor har markeret sig som en attraktiv uddannelsesby. Den er blevet mange studerendes førstevalg, og selv om den udvikling siden 2010 er blevet fulgt op af et sandt byggeboom af ungdomsboliger over hele byen, så mangler der stadig boliger til de nye studerende ved studieårets start. Også i 2016.
En af de aktører, der har taget fat på at løse problemet, er det almennyttige boligselskab Lejerbo, der har bygget 269 nye ungdomsboliger på Østre Havn. Byggeriet, der har fået navnet Aurora, består af tre bygninger, der alle er opført som sokkelgrunde.
Ud over ungdomsboliger indeholder bygningerne også flere erhvervslejemål. Lejerbos regionskontor er allerede flyttet ind i gadeplan ud mod Østre Havnebassin, og i en anden bygning – hvor man har bevaret stueetagen af en tidligere kornsilo – vil en kommende restaurant få en enestående atmosfære. Entreprenørfirmaet A. Enggaard A/S er bygherre på erhvervsdelen af Aurora.
De 269 ungdomsboliger er allerede lejet ud. Der er 11 forskellige boligtyper – alle på 50 kvm og indrettet som toværelseslejligheder. Bliver det for trangt på en varm sommerdag, kan beboerne søge op på den store tagterrasse med udsigt over det attraktive område, som de bor i.
Østre Havn er Aalborgs mest unikke byomdannelsesprojekt med det gamle havnebassin som omdrejningspunkt. Det er en dyr beliggenhed, og i mange andre byer var der sandsynligvis kun blevet bygget luksusboliger og højtprofilerede kulturinstitutioner i et sådant område. Det sker ikke i Aalborg. Her satser kommunen i stedet på, at de nedlagte havneaktiviteter skal give plads til en ny og levende havnefront, hvor alle kan være med.
Transformationen og menneskeliggørelsen af de gamle havnearealer er hægtet op på den eksisterende by, og det tiltaler arkitekt m.a.a. Sigurd Jakobsen, hvis firma – Atra Arkitekter A/S – har været rådgiver og formgiver på Aurora.
– I stedet for at skabe en barriere ved havnen, hvor alle de velhavende flytter ned for at få udsigt, har man i Aalborg valgt at trække byen ned til havnen. Dermed får man en mere levende og spændende havnefront med et bredere klientel, siger han.
Men Sigurd Jakobsen erkender også, at Østre Havn er et dyrt sted at bygge ungdomsboliger. Der har bl.a. været ekstraordinære udgifter til konvertering oven på eksisterende silobyggeri og til pilotering. At Aurora samtidig består af tre vidt forskellige bygninger, har ikke gjort det billigere.
F.eks. er alle 269 ungdomsboliger bygget med færdige badekabiner leveret af Bad Element ApS. Kabinerne har en størrelse på ca. 4 kvm, og de indeholder en flisebelagt bruseniche, toilet, håndvask og gulvvarme.