Frikvarteret
Rostockgade
2150
Nordhavn
Danmark
Kan man bo i en landsby, mindre end ti minutter fra Københavns centrum?
– Det bør man kunne, svarer udviklingsselskabet Tetris A/S. Når lejligheden i byen bliver for trang, ønsker mange familier med børn stadig at blive i byen og ofte endda gerne i samme bydel. Det er en drøm for mange familier at finde en bolig med en rummelig altan til udelivet eller endnu bedre egen have. Det er her, det bliver svært, hvis man ikke ønsker at slå sig ned i en traditionel villa i forstaden. Københavns borgere bliver nemlig markant flere – faktisk 1.000 flere om måneden p.t. Så der er rift om de ledige boliger.
Hvad er løsningen?
Et bud på det kommer med Frikvarteret i Københavns opblomstrende boligområde 2150 Nordhavn, hvis ambition er at skaffe både boliger og arbejdspladser til 40.000 borgere. Frikvarteret leverer alternativet til livet i forstaden: En hybrid med det bedste fra villaen placeret i byens miljø for dermed at genoptage en metropolitisk boligtype, som i begrænset omfang har været dyrket i Københavns bykvarterer: Gårdhavehuset og rækkehuset med et tilskud af boliger i en “grøn” etageejendom. Samtidig tilføres projektet herlighedsværdi med nærheden til kajkanten.
Det er total- og styringsentreprenøren Rasmus Friis A/S – et Tetris-datterselskab – som har stået i spidsen for sagen: I alt 46 boliger, grupperet omkring en plads, et “torv”, som er skabt af plandisponeringen, indrammet af Helsinkigade, Kielgade og Århusgade.
At resultatet er blevet så autentisk og værdigt, bør man tilskrive den erfaring med restaurerings- og renoveringsprojekter, der er opsamlet i Rasmus Friis A/S. Med speciale i den særlige disciplin, det er at få nyt og gammelt til at udvikle synergi, har Tetris og Rasmus Friis med Frivarteret bevaret dele af et tidligere industrilager og en smedje i Københavns Frihavn. Også det nye boligområdes plandisponering respekterer havnekvarterets oprindelige gadestruktur. Det er alt sammen virkemidler, der er med til at gøre landsbyen levende.
I samarbejde med projektets arkitekter, tegnestuen Polyform, er der arbejdet med at sikre variation i landsbyens bebyggelser, som favner de varierende typologier i en, to og tre etager og et enkelt punkthus i seks etager: Det grønne hjørne!
– Det er meget tilfredsstillende at se, hvor godt det er lykkedes at samordne den gamle industrielle arkitektur med det nye, der folder sig ud imellem resterne af det historiske havnebyggeri. Frikvarteret passer sig flot ind i havnens miljø på den mindre skala over for silo-projekter og vældige karrébebyggelser, lyder vurderingen fra arkitekt m.a.a. Jonas Sangberg, som i projekteringsperioden var ansvarshavende pennefører for Polyform. VLA har tegnet rækkehusene i den gamle smedje.
Polyform blev med virkning fra 1. juni 2016 delt op med Jonas Sangberg som leder for Sangberg Architcts, mens Polyform-partneren Thomas Kock har etableret Werk Arkitekter.
– Vi var også den ene ud af tre arkitektvirksomheder bag lokalplanen for Indre Nordhavn; med det afsæt har det været spændende også få lov til at være med til at realisere et projekt som Frikvarteret, forklarer Jonas Sangberg. Han forklarer også, at boligernes kvaliteter især henvender sig til unge familier, som kan bo centralt, men i et fredfyldt landsbymiljø med nem adgang til både natur på den ene side og hverdagens indkøbstilbud på den anden, når dagligvarebutikkerne rykker ind i boligejendommenes parterre-etager.